pictorial websters...

pictorial webster's
- een visueel woordenboek van curiositeiten

In Webster's woordenboek stonden vroeger, als in veel andere woordenboeken in de achttiende en negentiende eeuw, heel veel illustraties bij de woorden. Tekeningen, of eigenlijk gravures, die zo duidelijk mogelijk een voorwerp uitbeeldden, en soms ook ingewikkelder zaken als "perspectief". Iemand kwam op het idee om de mooiste plaatjes uit die oude woordenboeken van Webster te plukken en er een visueel woordenboek van te maken.

Merkwaardig genoeg is dat een bijzonder leuk boek geworden, waar je eindeloos in blijft bladeren. Een beetje geheimzinnig is de aantrekkingskracht van die oude plaatjes wel, maar soms zijn de tekeningetjes simpelweg erg mooi, en het is ook vreemd om je voor te stellen dat deze gravures in een tijdperk dat fotografie nog niet of nauwelijks bestond het beeld bepaalden dat mensen hadden van al deze zaken. Zo kijk je via dit boek door de ogen van een nieuwsgierige achttiende- of negentiende-eeuwer naar de wereld.

De omschrijvingen mis je daarbij absoluut niet, de plaatjes zijn fascinerend genoeg. De Pictorial Webster's is een mooi, handzaam boek, ongeveer van het formaat van het oorspronkelijke woordenboek, alleen dit keer op stevig, mooi papier gedrukt.

  • Pictorial Webster's - A Visual Dictionary of Curiosities - by John M Carrera - Chronicle Books - ISBN 978-0-8118-6718-4

een kleine vijfhonderd bladzijden

curiosa

de hoopoe en horizontale training...

terug naar de startpagina van moors magazine