hout

- klaus zwerger
hout en houtverbindingen
- wood and woodjoints
- bouwtradities in europa, japan en china

Wood and Wood Joints is een boek over hout en houtverbindingen, en auteur Klaus Zwerger is er voor op pad gegaan naar de uithoeken van Europa, Japan en China om de opmerkelijkste houten gebouwen en bruggen op te sporen en voor ons te fotograferen.

En daar bleef het niet bij, want Zwerger vertelt met passie, legt uit, en geeft niet alleen aanstekelijk geschiedenisles, maar laat ook tekeningen zien waarin die houtverbindingen duidelijk zichtbaar worden, en geeft daarbij helder uitleg. Dat maakt het een perfect boek voor iedereen die met hout aan de slag wil, voor architecten, houtbewerkers, kunstenaars.

Maar het is zeker ook een geweldig boek voor ge´nteresseerde leken, voor mensen die kunnen genieten van een mooi houten huis, of die zich ooit in een plattelandskerkje vergaapt hebben aan de opmerkelijke constructie van een houten klokketoren.

In dit boek kun je wel wat uren genietend doorbrengen als je oog hebt voor de schoonheid van een bijzondere constructie, voor de speciale techniek die voor hout vereist is, en als je ge´nteresseerd bent in de verschillende mogelijkheden van verschillende soorten hout onder verschillende omstandigheden. Je kijkt hier je ogen uit, en al lezend steek je ongelofelijk veel op.

De zwartwitfoto's passen perfect bij het onderwerp, wat mij betreft, de tekeningen zijn vaak schitterend (en niet allemaal zo kaal als de ene die ik hier rechts laat zien) en je wordt als vanzelf meegenomen door het enthousiasme van de schrijver. Je hebt bijna de neiging om meteen de trein te pakken en zelf de gefotografeerde gebouwen te gaan bezoeken. Zo'n boek is dit.

  • Klaus Zwerger - Wood and Wood Joints - Building Traditions in Europe, Japan and China - Second, Revised and Expanded Edition - Birkhauser - ISBN 798-3-0346-0658-1

klokketoren

Bij deze foto wordt gewezen op de bijzondere constructie van deze klokketoren in Slowakije.

 

 

japanse pagode

In deze pagode in Japan wordt de richting van het hout per blok veranderd om te compenseren voor eventueel wringen en draaien.

klokketoren in slovakije

Deze klokketoren ergens op het platteland van Slowakije laat zien dat er zelfs op het afgelegen platteland soms gewaagde constructies werden uitgevoerd.

bevestigingen

In het boek zijn ook overal tekeningen te zien, zoals deze, waarin de bevestigingen duidelijk te zien zijn, hier van een Japans gebouw, waarbij de horizontale delen op een bepaalde degelijke manier aan de vertikale kolom zijn bevestigd.

hoekdetail

Hoek - Todai-ji nandaimon, Nara, Japan

 

 

 

 

 

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine