overwoekerd...

tsead bruinja
- overwoekerd

De gedichten van de Friese dichter Tsead Bruinja ogen bedrieglijk simpel en licht. Ze zijn zo plezierig en prettig leesbaar dat je er zelfs mensen die denken niets met poŽzie te hebben, mee kunt overhalen eens te luisteren. En als ze dan ook maar een klein beetje poŽtische ziel hebben, dan voelen ze ook dat er onder die prettig leesbare oppervlakte meer schuilgaat.

Dat is het mooie aan de gedichten van Bruinja - je hoort meteen dat ze goed zijn, en dat elk woord op de perfecte plaats staat. Maar tegelijkertijd weet hij op een geheimzinnige manier tussen de regels, tussen de woorden, melancholie tevoorschijn te toveren, zoete treurnis.

Overwoekerd is de naam van een bundel waar iedere poŽzieliefhebber lang mee kan doen. Gedichten die je wil gaan voorlezen, die je in stilte wilt proeven, die je lang wil laten nawerken, die onder de huid kruipen, doen glimlachen, of doen mijmeren. Gedichten die raken ook, die binnenkomen. Een bundel om stil van te worden.

PS
Dat de man genomineerd was voor de Dichter des Vaderlands en andere wetenswaardigheden die je meestal in recensies aantreft leiden wat mij betreft alleen maar af van waar het hier om gaat - intieme en tegelijk grootse poŽzie.

het openingsgedicht

 

het titelgedicht

licht valt van bovenaf door zijn regels...

licht...

© Tsead Bruinja, uit Overwoekerd, Uitgeverij Cossee 2010

 

terug naar de startpagina van moors magazine