de eerste twee bundels in één band

de beste dichter van nederland
- hh ter balkt, (voorheen habakuk II de balker)

Soms duurt het te lang voor je een schrijver of dichter ontdekt. In het geval van Habakuk II de Balker had dat voor een deel met dat idiote pseudoniem te maken. De man nam ofwel zichzelf niet serieus, ofwel het was een pretentieuze aansteller. De naam was genoeg om nooit een bundel van hem in te kijken. Wel was het zo dat ik een van mijn katten de naam Habakuk gaf, want het was wel een naam die lekker klonk.

Later ging de dichter onder zijn eigen naam publiceren, HH ter Balkt, maar dat was blijkbaar niet voldoende om me over de streep te helpen. Ook de PC Hooftprijs die hij in 2003 voor zijn oeuvre ontving hielp niet echt, want daarmee was hij weliswaar bijgezet in de Galerij der Groten, maar niet noodzakelijkerwijs leesbaarder geworden. Een vriend was heel enthousiast, maar zelfs dat was niet genoeg, want hij prees de dichter aan met woorden als "een volstrekt autonome wereld", waardoor ik de indruk kreeg dat het ontoegankelijke poëzie was.

Maar toen kreeg ik van diezelfde vriend Boerengedichten/Uier van t oosten, de eerste twee bundels in één band, en ik was meteen verkocht. Je moet dus gewoon een bundel van de man pakken en gaan lezen. Daarom laat ik hier uit de vier bundels die ik op dit moment in huis heb ieder één gedicht zien, in de hoop dat jij dan ook meteen naar de winkel stapt om in ieder geval de prachtige gebonden Laaglandse Hymnen aan te schaffen. Zijn andere bundels zijn voor het grootste deel nog redelijk goedkoop antiquarisch te vinden.

groenboek

verkeerde raadhuizen

laaglandse hymnen

 

 

uit "boerengedichten"

uit groenboek

uit "verkeerde raadhuizen"

uit "laaglandse hymnen"

 

terug naar de startpagina van moors magazine