onder de bladerkronen...

onder de bladerkronen
- gedichten van hh ter balkt

De dichter Harry ter Balkt heeft de opmerkelijke gewoonte om bij vrienden thuis zijn eigen dichtbundels uit de kast te pakken en ze vervolgens met zijn vulpen te gaan verbeteren, soms tot en met de titel toe. Dat levert fascinerende boeken op, want je kunt als het ware het proces van de dichter volgen.

In zijn nieuwe bundel Onder de bladerkronen heeft HH ter Balkt een paar gedichten opgenomen uit oudere bundels en we konden het niet laten om ze te gaan vergelijken. Eerlijk gezegd is Verkeerde Raadhuizen een van mijn favoriete bundels, dus ik was verrast toen hij ook wat van de gedichten uit die bundel had gewijzigd. Hiernaast vind je als eerste de  nieuwe versie van De Partij zoals die in de nieuwe bundel te vinden is, en daaronder de eerdere versie uit Verkeerde Raadhuizen (1986).

Ik moet eerlijk bekennen dat ik die tweede versie tot mijn verbazing inderdaad een verbetering vind. En dat terwijl ik dacht dat die eerste versie absoluut niet te verbeteren was.

Ter Balkt heeft in Onder de bladerkronen maar een paar verbeterde gedichten opgenomen, ons een kijkje gunnend in de denkwereld van de dichter, maar het grootste deel bestaat uit nieuw werk, en dat is altijd een feest. Soms is ter Balkt op een bijna onbegrijpelijke manier persoonlijk, maar in zijn compacte, hermetische wereld bouwt hij toch zoveel licht en ruimte in dat ik door zijn gedichten elke keer weer echt gegrepen word.

Dit is poŽzie die je niet meer loslaat als je besloten hebt de wereld van ter Balkt echt binnen te stappen. Een bundel als deze sleep ik weken met me mee, steeds weer stukjes lezend en herlezend. Een bijzondere ervaring die eigenlijk niet goed met een normale leeservaring te vergelijken valt. Goede poŽzie als deze moet je omzichtig en met aandacht benaderen, en je moet er een bepaalde sensiviteit voor ontwikkelen, die ter Balkt overigens als geen ander weet op te roepen en te scherpen.

De meesterdichter heeft met Onder de bladerkronen weer een magnifiek takje toegevoegd aan zijn  gestaag groeiende monumentale magnum opus.

hh ter balkt...

de partij, versie 2010

de partij deel twee, versie 2010

de partij, versie 1986

de partij 1986 deel twee

© HH ter Balkt

terug naar de startpagina van moors magazine