willem wilmink, dichter bij de hemelpoort...

 

willem wilmink, dichter bij de hemelpoort

 

 

 

 

 

 

 

Paul Abels, de uitgever van AFdH Uitgevers, heeft een fijne neus voor kwaliteit. Hij schijnt drie keer per jaar een echt mooi boek te willen uitgeven, en dat lukt hem steeds op alle fronten. Want de boeken van AFdH zien er niet alleen schitterend uit (ook aan de kleinste details is aandacht besteed), ook de inhoud, waar het feitelijk toch altijd om draait, komt in deze presentatie steeds optimaal tot zijn recht.

Willem Wilmink, dichter bij de hemelpoort is een boek dat een uitgebreide lezing bevat die Bert de Haan hield over de spirituele kanten in het werk van Wilmink, aangevuld met een mooie introductie van Herman Finkers, die hier precies de juiste toon weet te treffen, en met schilderijen van de Haan, die op een wonderlijk mooie manier de tekst versterken. Ook is er een gesprek met de Haan opgenomen in het boek.

Wilmink wordt door de Haan op een bepaald moment als volgt gekarakteriseerd: "Wilmink is de hoeder van het kleine, het kwetsbare." Dat is een rake observatie, maar het betekent ook dat je voorzichtig moet zijn als je over zo'n man schrijft. De toon luistert nauw, en die is hier precies goed, waardoor er tussen de regels door een liefdevol portret van Wilmink geschetst wordt. Door de lezing heen zijn vele gedichten van Wilmink opgenomen, die je in deze setting nog meer voor de man innemen.

Die gedichten zijn gedrukt in donkerrode inkt, terwijl de tekst in donkerblauwe inkt is gedrukt. Dat lijken onbetekenende details, maar ze geven aan dat dit prachtige boek met liefde gemaakt is, en dat proef je op elke pagina, tot en met de merels op de schutbladen. Een kleinood om te koesteren.

  • Bert de Haan - Willem Wilmink, dichter bij de hemelpoort - AFdH Uitgevers ISBN 978 90 811180 6 4
     

terug naar de startpagina van moors magazine