a love supreme

a love supreme
- jazzstukken van henk romijn meijer

Henk Romijn Meijer is een van die Nederlandse schrijvers die iets teveel in de schaduw van de Grote Drie hebben gestaan en daardoor nooit echt de erkenning hebben gekregen die hun toekwam. Toch was er een hele generatie schrijvers die met name op het gebied van essays werk schreef waar men internationaal nauwelijks aan kan tippen - denk aan Rudy Kousbroek, K Schippers, Gerrit Krol en aan Henk Romijn Meijer, die inmiddels bijna vergeten leek.

Gelukkig is er nu een prachtig boek verschenen dat de man eindelijk volkomen recht doet. In A Love Supreme zijn zijn mooiste jazzstukken verzameld op een werkelijk voorbeeldige manier, op het bijna vierkante formaat van een kleine langspeelplaat, perfect vormgegeven door Martien Frijns, en weelderig geïllustreerd met ruim honderd platenhoezen uit de verzameling van Romijn Meijer en foto's en andere parafernalia. Dat maakt het meteen al een heerlijk boek om door te bladeren voor iedere jazzliefhebber.

Maar als je begint te lezen wordt het pas echt feest, want Romijn Meijer was een echte liefhebber die je lekker weet te maken, en die de juiste anecdotes en citaten door zijn stukjes weet te strooien, en die bovendien heel rake observaties doet, waarbij ik regelmatig denk: spijker op de kop. Een mooi voorbeeld komt uit het stuk over Lester Young, waarvan we je het begin hiernaast laten lezen als opwarmer voor het boek. De beginzin is natuurlijk al meteen een mooie intrigerende openingszin, maar verderop, als het over zijn samenwerking met Billie Holiday gaat zegt Romijn Meijer: "...waarin die Lester bewijst dat hij het meest gelukkig was, niet als eenzaam en uniek solist, maar in een werkelijk gelijkwaardig samenspel".

Iedereen die de betreffende opnames van Billie Holiday kent hoort nu in gedachten Lester Young, die constant in duet is met Billie, en zonder wie zij misschien zelfs al lang vergeten zou zijn. Dus ja, mooi gezegd, Henk!

A Love Supreme bestaat uit heel veel stukken, en het is een boek waar je als jazzliefhebber een hele tijd zoet mee kunt zijn, want de neiging om er even een plaat of een cd bij te pakken is onweerstaanbaar - dit boek vráágt erom met de bijbehorende muziek gelezen te worden. En ook als je nog niet of nauwelijks thuis bent in jazz is dit boek een absolute aanrader, want Romijn Meijer schreef zeker niet alleen voor insiders, maar probeerde juist zijn enthousiasme breed te delen.

Afijn, lees het stukje maar dat hiernaast staat. Dat spreekt voor zich. Dit proza overstijgt toch de gemiddelde kranten- of tijdschriftrecensie, en wordt bijna literatuur, wat mij betreft. Op een onnadrukkelijke, plezierige manier, zeg ik er dan haastig bij, want prettig leesbaar blijft het ook nog eens altijd.

En toch nog even een paar woorden over hoe het boek er uitziet, want dat lijkt niet zo belangrijk als ik zo uitgebreid de teksten van Romijn Meijer benadruk, maar dit boek is met zoveel liefde gemaakt, en ziet er zo goed uit, dat je het elke keer weer oppakt en gaat doorbladeren, en dan vanzelf opnieuw weer aan het lezen gaat. Het wordt nog wel eens onderschat, maar hier wordt bewezen dat de presentatie echt verschil kan maken - dit is echt een juweel van een boek!

 

  • A Love Supreme - Jazzstukken van Henk Romijn Meijer - Uitgeverij AfDH - ISBN 978-90-7260-3142

romijn meijer speelde zelf jazzgitaar...

over lester young...
zou hij misschien toch hebben bestaan?...
niet als eenzaam en uniek solist, maar in een werkelijk gelijkwaardig samenspel...

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine