heerlijk oneerlijk...

- dan ariely
heerlijk oneerlijk
-
hoe we allemaal liegen, met name tegenover onszelf

Heerlijk oneerlijk van Dan Ariely is een tamelijk verontrustend boek, want als je het uit hebt ben je er van overtuigd dat iedereen liegt, en dat het, als je om je heen kijkt, ook nog eens met de dag erger wordt. Dat komt doordat Ariely je de ogen met een groot aantal sprekende voorbeelden scherp geopend heeft.

Hij weet ook nog eens aannemelijk te maken dat we als we liegen onszelf zeer regelmatig behoorlijk voor de gek houden met allemaal drogredenen waardoor "liegen" verzachten van de waarheid wordt, of bijstellen, of noem maar op - er zijn eindeloos veel excuses op te noemen en eufemismen te verzinnen voor smoezen, uitvluchten, en grove leugens.

Wat het boek nog verontrustender maakt is het feit dat Ariely overtuigend aantoont dat hogere straffen en strengere controles helemaal niets blijken te helpen. Als je eenmaal op het glijdende pad van de leugen bent beland lijkt er geen weg meer terug.

Hij geeft wel een paar alternatieven, maar als je daar nuchter naar kijkt en je werpt vervolgens een blik op de huidige praktijken in de financiŽle wereld, de wereld van de farmaceutische industrie of de politiek, dan is er weinig reden tot optimisme.

Toch is dit boek zeker een aanrader, want het biedt verrassende inzichten, het is onder meer ook bijzonder confronterend (Ariely beweert dat werkelijk iedereen liegt en weet dat ook verdomde aannemelijk te maken) en het is goed geschreven, gedegen onderbouwd met onderzoeken en tests, en bovendien met veel anecdotes en humor opgeschreven. Lees voor dat laatste maar het fragment over de dode oma's hiernaast, dan zie je wel wat ik bedoel.

Een boek dat nog lang blijft nawerken. Ariely zet je niet alleen aan het denken, je gaat ook anders om je heen kijken. Een aanrader.

  • Dan Ariely - Heerlijk oneerlijk - hoe wel allemaal liegen, met name tegen onszelf - Maven publishing - ISBN 9789490574741

dode oma's...
slecht presterende studenten lopen een 50 keer zo grote kans hun oma te verliezen...
het blijft liegen...
 

© Dan Ariely, Heerlijk oneerlijk, Maven Publishing 2013

terug naar de startpagina van moors magazine