de big data revolutie...

- victor mayer-schönberger & kenneth cukier
de big data revolutie
- hoe de data-explosie al onze vragen gaat beantwoorden

De Big Data Revolutie is een verbluffend boek, niet alleen omdat je er na lezing van doordrongen bent dat de schrijvers gelijk hebben als ze stellen dat we in de afgelopen twee jaar meer informatie hebben geproduceerd dan in de tweeduizend jaar daarvoor, maar ze hebben ons ook laten zien wat de gevolgen zijn van het verzamelen en opslaan van al die data.

Want het blijft niet bij opslaan en verzamelen alleen - al die e-mails, digitale foto's, bonuskaartgegevens, kaarten, financiële cijfers, digitale aankopen en noem maar op - ze worden ook steeds beter geanalyseerd, en die big data-analyse levert kennis op die onze wereld wel eens behoorlijk ingrijpend zou kunnen veranderen.

Zelf ben ik altijd erg benauwd wat betreft privacygevoeligheid, maar ik moet toegeven dat Victor Mayer-Schönberger, hoogleraar aan het Oxford Internet Institute, en Kenneth Cukier, de big data-journalist van The Economist, met goede voorbeelden komen die aantonen dat de big datarevolutie wel degelijk zijn positieve kanten heeft.

Neem de voorbeelden waarmee ze het boek openen (lees hier rechts het fragment uit het openingshoofdstuk), waarin ze aantonen dat Google nu al in staat is het verloop van een griepvirus te voorspellen, en waarin het vermakelijke verhaal verteld wordt van Oren Etzioni die tot groot ongenoegen van de vliegtuigmaatschappijen met behulp van big data vliegtickets structureel goedkoper wist te maken.

Maar het boek laat niet enkel een hallelujahverhaal horen, de beide auteurs staan wel degelijk stil bij de valkuilen, en maken er een genuanceerd verhaal van. Maar verbluffend blijft het, en na lezing blijf je toch enigszins verbijsterd achter over de immense mogelijkheden die zich momenteel al blijken te ontvouwen. Een verrassend boek, boeiend, toegankelijk en zeer interessant.

  • Viktor Mayer-Schönberger & Kenneth Cukier - De Big Data Revolutie - Maven Publishing - ISBN 978-9490-574-901

google als voorspeller...
van gezondheidszorg naar de aankoop van vliegtickets...
de wereld als een reeks big data-problemen...

© Viktor Mayer-Schönberger & Kenneth Cukier, uit De Big Data Revolutie, Maven 2013

 


 

terug naar de startpagina van moors magazine