de dronkemanswandeling...

- leonard mlodinow
de dronkemanswandeling
- hoe toeval ons leven bepaalt

Boeken die je echt aan het denken zetten op een manier die je kijk op de wereld definitief verandert zijn zeer zeldzaam. De Dronkemanswandeling van de Amerikaanse natuurkundige Leonard Mlodinow is zo'n boek. Het gaat over toeval, over onzekerheid, over de manier waarop we allemaal proberen orde in de chaos te ontdekken en vooral ook over vastgeroeste denkpatronen.

Lees het fragment hiernaast eerst maar eens, dan zie je hoe Mlodinow erin slaagt door een simpel verhaal je kijk op straffen en belonen op scherp te zetten. Dit is een stukje uit het begin van het boek, en als je het gelezen hebt begrijp je ook waarom je de dronkemanswandeling regelmatig even weglegt om zelf stevig door te denken over de voorbeelden en vergelijkingen die Mlodinow continu aandraagt.

De dronkemanswandeling is een wetenschappelijke term voor de willekeurige beweging van moleculen die tegen elkaar botsend een onvoorspelbare weg afleggen. De titel staat hier ook voor de grillige en onvoorspelbare manier waarop het leven verloopt. Onvoorspelbaarder en nog veel grilliger dan we geneigd zijn te denken. De kracht van Mlodinow is dat hij toeval en kansberekening op een stimulerende manier door middel van verhalen uitlegt, en meer dan dat.

Het boek zet je zelf aan het denken, en werkt zo nog lang door. Bovendien ben je geneigd de mooiste en helderste verhalen zelf weer door te gaan vertellen, juist omdat ze zo verhelderend zijn, en ze op een prikkelende manier aantonen dat vrijwel iedereen redelijk vastgeroest is in zijn denken over een heleboel essentiŽle zaken. Mlodinow levert de smeerolie waarmee de roest verdwijnt en de denkmachine weer op gang komt. En ik kan je inmiddels uit ervaring vertellen dat als je de verhalen inderdaad doorvertelt dat geheid weer verrassende discussies oplevert. Een heerlijk boek dus.

  • Leonard Mlodinow - De dronkemanswandeling - Hoe toeval ons leven bepaalt - Uitgeverij Nieuwezijds - ISBN 978 90 5712 315 3

belonen of...

... straffen?

© Leonard Mlodinow, uit De dronkemanswandeling, Uitgeverij Nieuwezijds 2010

terug naar de startpagina van moors magazine