eet mij...

- asha ten broeke & ronald veldhuizen
eet mij
- de psychologie van eten, diten en te veel eten

Asha ten Broeke ontwikkelt zich in rap tempo tot de interessantse columnist van Nederland, met een spraakmakende wekelijkse column in de Volkskrant waarin ze steeds weer laat zien dat nuchterheid en gezond verstand mooie prikkelende columns kunnen opleveren.

Ten Broeke (dik) schreef samen met Ronald Veldhuizen (dun) het boek Eet Mij, over de psychologie van het eten, diten en te veel eten, en het is een boek geworden dat ik met stijgende verbazing en bewondering heb zitten lezen

Die verbazing komt vooral door de inzichten die beide schrijvers je stapsgewijs voorschotelen, en de manier waarop ze dat doen, want ze schrijven op een bijzonder aanstekelijke en aansprekende manier, waarbij ze bijvoorbeeld persoonlijke verhalen gebruiken om hun betoog kracht bij te zetten - zo vertelt Asha in een van de voetnoten dat ze haar dochtertje van vijf uitlegt wat marketing is en wat het effect daarvan is: de dochter wijst nu in de supermarkt op elk tekenfilmfiguurtje op een snoepverpakking en zegt: "Kijk, mama, marketing, h, gaan we niet kopen h?"

De voetnoten aan het eind van ieder hoofdstuk zijn dus ook de moeite van het lezen waard, want daarin zitten vaak anecdotes en uitgebreide verhalen verstopt die het grote verhaal nog versterken en uitbreiden.

Dat grote verhaal is op zich al intrigerend genoeg, want de schrijvers maken ons aan de hand van veel recent en ouder onderzoek duidelijk waarom eetgewoonten ontstaan en hoe moeilijk het is om ze af te leren, hoe gemakkelijk het is om snel te dik te worden (n Mars per dag bovenop je normale eetpatroon maakt je binnen vijf jaar veertien kilo zwaarder!), hoe supermarkten, reclame en marketing ons dagelijks benvloeden zonder dat we het door hebben (als je dit boek gelezen hebt zul je anders door een supermarkt lopen en totaal anders naar reclame kijken, dat verzeker ik je), hoe afvallen minder met wilskracht te maken heeft dan met het formaat van het bord waar je van eet, en nog veel en veel meer.

Eet Mij is een boek dat je het ene nieuwe inzicht na het andere verschaft, en dat je bij al die inzichten ook nog eens een stuk relativering geeft. Alles wordt bovendien met veel humor opgediend in een vlot leesbaar boek, waardoor je het niet alleen zelf met veel plezier zit te lezen, maar bovendien geneigd bent steeds stukjes voor te gaan lezen aan je huisgenoten en vrienden.

Hier twee fragmenten om je een idee te geven, ook van de manier waarop je tussen neus en lippen door wat extra informatie toegeschoven krijgt waar je ook nog eens over na gaat denken.

Kortom: Eet mij is een heerlijk, prikkelend boek dat je anders naar eten doet kijken, en waardoor je ook anders met eten om zult gaan. Want ten Broeke en Veldhuizen zetten je echt aan het denken, niet op een belerende manier, maar door op een luchtige, lakonieke toon behoorlijk wat vooroordelen gefundeerd onderuit te schoffelen. Waardoor je glimlachend serieus aan het denken wordt gezet. Knap!

 

we gingen het immers hebben over lekker eten...
het halo-effect...


trekmomenten...
geslaagde gewoontevorming

Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen

 


 

terug naar de startpagina van moors magazine