proberen niet te proberen...

- edward slingerland
proberen niet te proberen
-
waarom alles beter gaat als je het niet te graag wilt

Zelf had ik het altijd met schilderen. Als ik met enorm veel zin en gretigheid begon aan een nieuw schilderij wou het soms absoluut niet lukken. Dat bleek met een vorm van overgeconcentreerdheid te maken te hebben, want het was over toen ik een goede geluidsinstallatie in mijn atelier had neergezet en daar goede muziek ging draaien, muziek die ook aandacht nodig had, waardoor de scherpte van de concentratie op het schilderen er af was. En toen ging het ineens stukken beter.

Edward Slingerland schreef een boek met de titel Proberen niet te proberen, en vooral de intrigerende ondertitel Waarom alles beter gaat als je het niet te graag wilt.

Slingerland is hoogleraar Aziatische wetenschappen en hij begeeft zich graag op het grensgebied tussen Chinese wijsbegeerte en cognitieve psychologie. In dit boek worden allerlei Chinese begrippen als wu-wei voor ons begrijpelijk en duidelijk gemaakt, en vooral wordt er een link gelegd met een aantal Westerse begrippen als "flow" en wordt er uitgelegd wat het verschil is, en dat we toch wel degelijk ook nog veel kunnen leren van de Chinese oude filosofie.

Die oude Chinese traditie heeft iets ongrijpbaars, maar Slingerland slaagt er in om aan de hand van onze huidige westerse wetenschappelijke kennis toch duidelijk te maken dat er uiteindelijk niets vaags of new age-achtigs aan is, maar dat we er juist praktische lessen uit kunnen trekken. En dat doet hij in een vlotgeschreven, duidelijk boek dat je voor je plezier leest en waar je bovendien uitgebreid door aan het denken wordt gezet.

Er wordt zeer uitgebreid ingegaan op het taoÔstische idee van wu-wei (wu betekent niet, wei betekent doen, maar nietsdoen zou een te simplistsche vertaling van het begrip zijn). Slingerland staat ook uitgebreid stil bij alle tegenstellingen die wu-wei oproept, en alle wetenschappelijke ondersteuning voor de ideeŽn van wu-wei die tegenwoordig beschikbaar zijn, zoals het feit dat je ingewikkelde problemen beter kunt oplossen door eerst even wat anders te gaan doen.

Slingerland weet je met humor en een heldere en vlotte schrijfstijl voortdurend bij de les te houden en je aan het denken te krijgen. Proberen niet te proberen is een boek dat nog een tijd nawerkt als je het uit hebt. Een aanrader.

 

  • Edward Slingerland - Proberen niet te proberen - Waarom alles beter gaat als je het niet te graag wilt - Maven publishing - ISBN 9789491845178

slager ding...
moeiteloos en gracieus...
metafoor...

© Edward Slingerland, Proberen niet te proberen, Maven Publishing 2014

terug naar de startpagina van moors magazine