eerlijk over yoga

- william broad
eerlijk over yoga
-
het boek voor de nuchtere beoefenaar

Mijn zwakke plek is mijn hoofd - ik heb regelmatig last van hevige migraines. Uit ervaring weet ik dat ik daarom sauna's moet vermijden, en dat ik ook absoluut niet aan yoga moet denken, want de drie yogalessen die ik ooit gehad heb triggerden steevast een buitengewoon hevige migraine.

Ik was daarom extra nieuwsgierig naar het boek Eerlijk over yoga van William Broad, ook vanwege de ondertitel "Hét boek voor de nuchtere beoefenaar", maar vooral omdat het in Nederland uitgebracht werd door uitgeverij Maven, die tot nu toe alleen maar uitstekende prikkelende wetenschappelijk verantwoorde boeken uitbracht waar ik zeer enthousiast over was.

Mijn enthousiasme zakte al bij het lezen van Broad's proloog, want hier werd al snel duidelijk dat dit een boek was dat geschreven was door een gelovige, iemand die al meer dan dertig jaar fanatiek aan yoga deed en vooral zijn geloof in dat geweldige yoga wilde verspreiden.

Als ik zinnen tegenkom als "...dat volgens mij de wetenschap haar beperkingen heeft, en niet in staat is om de belangrijkste zaken in het leven te beantwoorden - dat vindt trouwens elke ware gelovige." - dan gaan bij mij werkelijk alle alarmbellen rinkelen, want dan kun je echt geen nuchter of eerlijk boek meer verwachten.

De eerlijkheid en de "kritiek" beperken zich dan ook tot de meest extreme vormen van yoga, waar je je letterlijk in allerlei vreemde bochten  moet wringen en waarbij in het verleden aantoonbaar doden en zwaargewonden bij zijn gevallen. Bij die vormen van yoga wil Broad nog wel een kanttekening plaatsen, maar dan heb je het wat betreft de eerlijkheid wel ongeveer gehad.

Uiteraard, maar dat begreep je inmiddels al wel, is er nergens in dit boek iets te vinden over mensen die migraine kregen na een simpele yoga-oefening.

Een merkwaardig boek dus, waarvan zowel de titel als de ondertitel enige bijstelling behoeven. Een boek voor fanatieke yoga-beoefenaars, die graag bevestigd willen worden in hun geloof.

  • William Broad - Eerlijk over yoga - Hét boek voor de nuchtere beoefenaar - Maven publishing - ISBN 9789490574925

"Dat vindt trouwens elke ware gelovige" - dan beginnen bij mij alle alarmbellen al te rinkelen...


 

© William Broad, Eerlijk over yoga, Maven Publishing 2013

terug naar de startpagina van moors magazine