finsteraarhorn

10 Augustus 1882 – je moet je voorstellen dat Beck hier de Finsteraarhorn beklom met een grote, zware camera en een aantal forse, en zeer breekbare glasnegatieven, plus een stevig statief, dat hij hier nergens goed kwijt kon. Hij plaatste zijn camera hier dan ook zeer provisorisch en kort, met deze fascinerende foto als resultaat.

gletscher...

De tong van de Rezligletscher, gefotografeerd in augustus 1887. Je kunt de mistige winden in de vormen van de gletscher terugzien, en de grootte afmeten aan de drie mannen links in beeld. De wind bracht blijkbaar ook het zwarte doek in beweging waarmee de camera bedekt moet blijven tijdens de opname (er waren toendertijd lange sluitertijden nodig).

nog een gletscher

De westelijke “Wildstrubelgipfel” van de Wildstrubelgletscher, gefotografeerd in augustus 1887. Op de voorgrond zien we de schaduw van Jules Beck en zijn loodzware, enorme camera, waardoor je je nog eens realiseert wat voor ondernemingen die foto-expedities waren. En dat in driedelig pak en met hoed…

tschingellochtighorn

Beck maakte ook dit soort magnifieke opnames, van een simpele bergtop. Dit is de Tschingellochtighorn, gefotografeerd in augustus 1887. De ongeveer veertig meter lange klimpartij op de “Horn” duurde een kwartiertje en was volgens Beck “eine kurze, genussvolle Partie, hübsch und interessant”. Met liefde gefotografeerd dus, en dat zie je.

ladderweg

Ladderweg aan de westzijde van de bovenste Grindelwaldgletschers, boven het restaurant tegen het Milchbachloch bij Grindelwald. Gefotografeerd in september 1976. De ladders werden in 1872 door de bergopzichter Christen Michel aangebracht. Ze gaan naar de hut aan de Gleckstein. De bovenste gletscher werd daar overgestoken, waar in 2007 een hangbrug gebouwd werd.

ladderweg, deel 2

De ladders tegen de Scheenbiel onder het hotel Weisshorn aan de Wetterhornroute bij Grindelwald. Gefotografeerd begin juli 1873. Beck merkt op: “Sterke wind, het apparaat trilt.” De ladders zijn in 1869 door de bergopzichters geplaatst.

gletschers

En dan de beloning voor het beklimmen van al die ladders… Bovenaan de ladderweg had men een imposant uitzicht op het neerstorten van de gletscher. Hier zien we de middelste Grindelwaldgletscher, juli 1874.

toen en nu...

Hier zien we op de bovenste foto de tong van de onderste Grindelwaldgletscher, door Beck gefotografeerd in 1883, en exact dezelfde plek, in juli 2010 gefotografeerd door Urs Kniebühl. Geen gletscher meer te bekennen, het bos heeft het overgenomen.