boeren - avonturen op het land - het boerenleven in de nederlandse fotografie vanaf 1885 tot nu
Boeren zijn, dankzij het televisieprogramma Boer Zoekt Vrouw, weer volledig terug in de publieke belangstelling, maar fotografen en kunstenaars hebben altijd al belangstelling gehad voor boeren. Denk aan Van Gogh’s aardappeleters en de vele fotoboeken die er in de loop van de vorige eeuw zijn verschenen waarin boeren en het boerenleven de hoofdrol speelden.
Boeren – Avonturen op het land is de titel van de expositie in het Fotomuseum Den Haag waar je de beste Nederlandse fotografie van het boerenleven vanaf 1885 tot heden kunt zien. De expositie loopt van 5 december 2015 tot 13 maart 2016. Mocht je hem missen, dan is er ook nog de catalogus, een magnifiek fotoboek dat laat zien dat de samenstellers inderdaad alleen maar hoogtepunten hebben gekozen uit de overstelpende hoeveelheid foto’s over het boerenleven in Nederland waar uit te kiezen viel.
De oudste foto in het boek is van Louis Apol, van een boer die op een krukje in een weiland een koe zit te melken – een scene die je niet snel meer zult zien. We eindigen behoorlijk recent, bij een boek dat nog maar zeer recent is verschenen, in 2015, over de Groninger broers Poppo en Engel.
Daartussenin vinden we foto’s van grote namen als Anton Corbijn, Hans Aarsman, Ed van der Elsken, en van iemand als Martien Coppens, die een aantal klassiek geworden fotoboeken over het boerenleven maakte. Veel foto’s komen uit fotoboeken die bij fotoboekenverzamelaars inmiddels wel als klassiekers te boek staan, zoals het Groot Nederlands Boerenboek en andere verzamelobjecten.
Voor liefhebbers van superieure fotografie is dit boek een perfecte kennismaking met een groot aantal van Nederlands absolute topfotografen, die hier misschien wel hun meest geïnspireerde foto’s laten zien. Een mooi boek, met mooie keuzes, die naar meer doen smaken.