
cornelia mittendorfer green line een archeologie in beelden van wanhoop en verlangen

“Groene lijn” van het zuiden kijkend naar Morphou / Güzelyurt in het noorden (2014)

Bufferzone Lefkosa (noorden), een gebied dat is afgeschermd door oleanderbosjes in een militair oefenterrein (2014)

Links: Bij de kapper in Strovolos, een buitenwijk van Nicosia in het zuiden. Na de oorlog in 1974 vluchtten veel Griekse Cyprioten hierheen vanuit het noorden. Rechts: TURKAN en TUNAY KANAY vluchtten van Palos in het zuiden naar Famagusta. Turkan was een naaister en Tunay een zeeman, politieagent en een buschauffeur. Vroeger werden familierelaties uitgedrukt door de naam van de vader door te geven. In 1977 moest iedereen in het noorden een nieuwe naam aannemen. Daarom combineerden ze elementen van hun voornamen om een nieuwe achternaam te creëren. De autoriteiten in het zuiden herkennen die naam niet, daarom hebben veel mensen twee namen, een voor het noorden en een voor het zuiden (2014)

Links: Vouno / Tasjkent (noorden). Dit dorp, eens voor het grootste deel Grieks Cypriotisch, wordt nu bevolkt door de Turks-Cypriotische weduwen uit Tochni uit het zuiden. Tochni werd al Tasjkent genoemd door de Turkse Cyprioten in 1958, de weduwen namen de naam van hun dorp mee. Rechts: Lefkosa (noorden). Lefkosa is de naam van het noordelijke deel van Nicosia, in de “Turkse Republiek van Noord Cyprus” Binnen de Venetiaanse vestingsmuren.
© Cornelia Mittendorfer – Green line – Evocative of an archelology of desparation and desire – 2017 Verlag für Moderne Kunst
Cornelia Mittendorfer gebruikt het medium fotografie om vragen te stellen en zaken aan de orde te stellen. Green Line, met de ondertitel Evocative of an archeology of desparation and desire, wat zoveel betekent als “Uitbeelding van een archeologie van wanhoop en verlangen” gaat over Cyprus en de groene lijn waar de titel van het boek op doelt is de lijn tussen noord en zuid.
Die lijn symboliseert een conflict dat nog steeds smeult en dat nog steeds niet is opgelost en dat het eiland op een verschrikkelijke manier verscheurt. Hoe verschrikkelijk, dat wordt je langzaam maar zeker steeds duidelijker als je de foto’s in het boek bekijkt en de onderschriften leest.
Mensen hebben hun verhalen aan de fotograaf toevertrouwd, en die verhalen maken dit zo’n hartverscheurend boek. Het intens verdeelde Cyprus komt hier wel heel dichtbij.
Dat het hier om een van de langste en ingewikkeldste conflicten in Europa gaat wordt in de essays ook wel duidelijk, en helaas ook dat daardoor de oplossing en een wat ontspannener toekomst nog ver weg zijn.
Met fotografie kun je zo’n conflict niet echt vastleggen, maar Mittendorfer komt wel dicht in de buurt, door ook de verhalen bij de foto’s te geven. Die zijn in dit geval echt onmisbaar.
Een indrukwekkend boek, waar je echt even de tijd voor moet nemen, maar dat een onuitwisbare indruk achter laat.
- Cornelia Mittendorfer – Green Line – Evocative of an archeology of desparation and desire – Verlag für Moderne Kunst – ISBN 9783903153578