
alfred seiland imperium romanum opus extractum II

Curia, Rome, Filmset, Cinecitta Studios, Rome, Italië, 2006. Curia was de Romeinse term voor de vergaderzaal van de Senaat. Mussolini herbouwde ooit zo’n zaal, en voor de filmopnames werd, om het dramatische effect wat te verhogen, er een licht ovale zaal van gemaakt in plaats van een ronde. Niet geheel historisch correct dus. In de pauzes werd er gepingpongd…

Bosra, Nova Traiana Bostra, Syrië, 2011. Nova Traiana Bostra was de Romeinse naam voor de oude Arabische en later Nabateaanse stad in de Hauran: de Romeinen maakten er de hoofdstad van hun provincie Arabisch Petraea van in het jaar 106. Er is nog een vrijwel intact theater uit de tweede eeuw waar vijftienduizend toeschouwers in kunnen, en dat een fantastische akoestiek heeft.

Corinthisch Kanaal, Isthmia, Colonia Laus Iulia Corienthiensis, Griekenland 2014. Het Griekse vasteland en de Peloponnesos zijn verbonden door de Isthmus van Corinthië, die nauwelijks zes kilometer breed is op zijn smalste punt. Keizer Nero begon een project om door de Isthmus heen te breken, om schepen een omweg van vierhonderd kilometer te besparen. De dood van de keizer in 68 maakte een eind aan dat project, dat pas in 1893 doo Hongaarse ingenieurs werd verwezenlijkt. De muren van het Corinthische Kanlaa zijn op plaatsen wel tachtig meter hoog. In 1948 moest het kanaal gerestaureerd worden vanwege de schade die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hadden aangericht. Tegenwoordig is het ook een gewilde plek voor bungyjumpers – van een van de vijf bruggen kun je veertig meter naar beneden duiken…
© Alfred Seiland 2016 Hartmann Books
Alfred Seiland begon in 2006 met zijn project Imperium Romanum, dat eigenlijk in eerste instantie niet veel meer was dan een interessante opdracht om foto’s te maken van de HBO serie Rome in Cinecitta voor New York Times Magazine.
Het werd veel meer dan dat, want Seiland raakte gefascineerd door het Grote Romeinse Rijk en met name ook wat daar in onze tijd nog van terug te vinden is. Cultuur, en vooral ook architectuur. Dat leverde een aantal verbazingwekkende ontdekkingen op, zoals een theater ergens in Syrië uit de tweede eeuw dat nog vrijwel intact blijkt te zijn, met een magnifieke akoestiek, met plaats voor maar liefst vijftienduizend toeschouwers. Op andere plekken bleken ze wat minder zorgvuldig met het erfgoed om te zijn gegaan en zie je architectuur die vrijwel niet terug te vinden is omdat er een parkeerplaats overheen gelegd is bijvoorbeeld.
Er is ook een voorbeeld van een Grieks kanaal waar keizer Nero ooit mee begonnen is, maar dat pas in de negentiende eeuw door een paar Hongaarse ingenieurs is gerealiseerd. Seiland bezoekt in dit boek eenentwintig landen die vroeger allemaal deel uitmaakten van het Romeinse Rijk. Elke foto is voorzien van uitgebreide achtergrondinformatie, en dat is precies wat dit tot zo’n fascinerend boek maakt – je volgt Seiland op een bijzondere, intrigerende speurtocht en je realiseert je dat die oude Romeinen veel meer sporen hebben achtergelaten dan alleen maar die paar fraaie ruïnes in Rome.
Je gaat feitelijk naar de wortels van de Europese geschiedenis en ziet hoe de landen rond de Middellandse zee met elkaar verbonden zijn op een manier die veel verder en dieper gaat dan we ons soms realiseren.
- Alfred Seiland – Imperium Romanum – Opus Extractum II – Hartmann Books – ISBN 9783960700029
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Imperium Romanum