
het in kaart brengen van gaten - löcher der welt - mapping holes - een topologisch dagboek van ulrich strothjohann

Verschoven gat in Keulen

Tokyo biddies

Wasmachine op het strand
© Ulrich Strotjohann, uit Löcher der Welt / Mapping Holes – Hatje Cantz 2016
Ulrich Strotjohann noemt zichzelf nadrukkelijk geen fotograaf, en ook geen documentairemaker. Hij heeft af en toe zijn fototoestel bij zich en fotografeert wat hem intrigeert, en tussen 1984 en 1998 ontstond zo een reeks foto’s van gaten die begon met wat foto’s in New York, maar die uiteindelijk een serie werd die zo’n beetje de hele wereld omvatte.
Gaten – het niets fotograferen, daar komt het op neer. Daar kun je heel filosofisch over gaan doen, en Strotjohann onderneemt ook wat pogingen om ons die kant op te sturen met wat korte teksten, maar het merkwaardige is eigenlijk vooral om te constateren wat er met jou als kijker gebeurt als je dit boek in handen krijgt.
De titel stuurt je eigenlijk al meer dan voldoende, zo blijkt. Je krijgt hier een verzameling gaten te zien. En al snel blijkt dat de technische kwaliteit, en zelfs de artistieke kwaliteit van de foto’s er nauwelijks meer toe doen zodra je begint te bladeren, want er komt bijna als vanzelf een soort gretigheid over je – je wil de gaten vinden.
Want soms is het net een puzzel die je wordt voorgeschoteld – de gaten zijn niet altijd voor de hand liggend. Strotjohann is bovendien een humorist, want onverwachte gaten zijn er meer dan genoeg, en dan heb ik het over gaten die onwillekeurig een glimlach oproepen.
Feitelijk is dit een geweldig knusboek – een puzzelboek, fotoboek en kunst ineen. Een boek dat een beroep op de kijker doet, want het is toch wel een beetje voor de iets gevorderde kijker bestemd. En als je filosofisch bent aangelegd kun je met de leegte van het gat ook nog even uit de voeten.
- Ulrich Strotjohann – Löcher der Welt / Mapping Holes – Hatje Cantz – ISBN 9783775742023
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Mapping Holes