pia zanetti fotografe
De fotografe Pia Zenetti werd in 1943 geboren en fotografeerde in Bazel vanaf 1963 voor de belangrijkste Zwitserse en buitenlandse gedrukte media (tijdschriften, kranten, enzovoorts) en voor talloze NGO’s. Ze wist zich daarbij uitstekend staande te houden in een domein dat gedomineerd werd door mannen.
Eerst reisde ze door heel Europa, later reisde ze de hele wereld over, waarbij haar primaire belangstelling mensen gold. Ze fotografeerde mensen op straat, aan het werk, in hun vrije tijd, en ze wist daarbij altijd weer perfecte momenten vast te leggen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de stadionfoto die ze in 1966 in Madrid maakte – de aandacht gaat in eerste instantie meteen naar de man die zijn armen in de lucht gooit – om te juichen of juist uit opperste verbazing? Kijk dan naar de mild glimlachende man naast hem en je weet dat er waarschijnlijk iets niet helemaal volgens plan gegaan is daar beneden.
Zanetti maakte heel veel zwart-witfoto’s, maar af en toe staan er ook kleurenfoto’s in de monografie die bij Scheidegger & Spiess verschenen is, en als je die kleurenfoto’s goed bekijkt zie je dat ze daar altijd heel bewust de juiste keuze heeft gemaakt – de kleur voegt altijd iets toe. Wat dat betreft hebben we hier echt te maken met een meesterlijk goede fotograaf, die precies wist wat ze deed, ook als ze foto’s maakte die niet helemaal scherp lijken.
Zanetti fotografeerde ook beroemdheden – een prachtig portret van een oude Bette Davis, en in het boek vind je ook een schitterende serie foto’s van de schrijver Max Frisch, die op een bepaald moment zes foto’s lang aan een tafeltje zit met een andere grote schrijver, Friedrich Dürrenmatt. Intiemer kan het bijna niet worden.
Maar de mooiste series maakte Zanetti toch van gewone mensen, of het nu de zwarte bevolking van Zuid Afrika is, de gespannen bevolking van Belfast, schoolkinderen in Vietnam, of het leven in de vrieskou in Oezbekistan, Zanetti weet je door haar fotografische blik die plekken in te trekken, waardoor je met de mensen die ze fotografeerde mee gaat leven.
Je ziet ook dat ze overal met iedereen meeleeft, en zo is dit boek ook een aanklacht geworden tegen onrecht, want dat is feitelijk wat Zanetti elke keer weer weet vast te leggen. Dan zorgen de portretten van de beroemdheden voor kleine en zonder meer aangename rustpauzes, maar de gewone mensen en hun soms wel erg moeizame levens spelen in dit boek de absolute hoofdrol.
- Pia Zanetti, Fotografin – Scheidegger & Spiess – € 48.-
Pia Zanetti, Muynak, Oezbekistan, 1999 © Pia Zanetti
Let hier vooral even op de man rechtsonder…
Als ze kleur gebruikte, was dat niet zomaar – deze foto zou in zwart-wit lang niet zo’n effect hebben als hier in kleur.
© Pia Zanetti 2021 Scheidegger & Spiess