Fotografen Adam Broomberg en Oliver Chanarin, die ook redacteuren waren voor het fameuze en revolutionaire blad Colours van Benetton tussen 2000 en 2002, maakten rond die tijd voor Trolley Books het fotoboek Ghetto, waarvoor ze afgezonderde gemeenschappen bezochten, van een vluchtelingenkamp in Tanzania tot een oerwoud in Patagonië.

Dat boek is inmiddels al heel lang uitverkocht, “out of print”, en alleen met moeite tweedehands te vinden, en dan ben je er een klein kapitaaltje voor kwijt. Afijn.

Uitgever Gigi Giannuzzi van Trolley Books is inmiddels overleden, en in zijn nalatenschap kwam men een aantal zogenaamde “scarti” tegen van Ghetto. Scarti is de Italiaanse benaming van drukkers voor de proefdrukken, waarbij een vel meestal twee of drie keer gebruikt wordt, en vervolgens wordt weggegooid. Giannuzzi zag echter de merkwaardige schoonheid in die vreemde dubbeldrukken waarbij meerdere foto’s over elkaar heen waren afgedrukt, en hij zag ook de magie die er ontstond.

Broomberg en Chanarin zagen het blijkbaar ook toen ze na al die tijd deze prints in handen kregen, want ze besloten er een nieuw boek van te maken, en dat was een buitengewoon goed idee, al was het maar als ode aan Gigi Giannuzzi, om te laten zien dat deze uitgever een meer dan uitstekend oog had voor kwaliteit, en voor de geheimzinnige magie die fotografie soms kan teweegbrengen.

Want in Scarti gebeurt iets waarlijk magisch waar je met grote verbazing naar zit te kijken – de foto’s die door de drukker bij toeval over elkaar heen zijn afgedrukt gaan een verbinding met elkaar aan waardoor ze bijna nog meer onder de huid gaan kruipen dan ze in Ghetto al deden. Verbazingwekkend en ronduit adembenemend.

En, als altijd bij Trolley Books, is dit boek ook weer prachtig uitgegeven, met de gepreegde titel op de achterkant van het boek, en de “slordig” uitgesneden foto op de voorkant geplakt. Perfect!