family tree - een fotoboek van ringel goslinga
Family Tree van Ringel Goslinga is een intrigerend en prachtig fotoboek met portretten van mensen uit Goslinga’s omgeving. Om te beginnen zijn het schitterende zwartwitportretten, die magnifiek zijn afgedrukt in het perfect verzorgde boek. Maar daar zit het intrigerende niet in.
Het boek begint met de hoofdstuktitel “1 – My surroundings”, waarna bijna paginagrote foto’s volgen waar een nummer onder staat, verder geen informatie. Alle aandacht kan dus uitgaan naar de foto’s van de mensen die buiten zijn gefotografeerd, soms alleen, soms met zijn tweeën of meer, soms ten voeten uit, soms alleen het hoofd.
Op onverwachte plaatsen zitten blanco, ongenummerde, pagina’s en nummer 2.21 is een zwart vlak. Dat is al intrigerend. Als we dan achterin het boek kijken naar de “maps”, de overzichtskaarten, krijgen we een fractie meer informatie. Geen namen, alleen een korte omschrijving van de personen die geportretteerd zijn. Dat maakt het nog intrigerender, want we vinden er niet alleen de vader en moeder van de fotograaf, maar ook de belastingadviseur van zijn vriendin, of zelfs de vrouw van de spraakleraar van zijn vader.
Dit is dus geen reguliere, traditionele stamboom. Dode mensen die belangrijk zijn geweest voor Goslinga komen er überhaupt niet in voor, belangrijke personen die niet op de foto wilden kregen een zwart frame. Dat verklaart de zwarte vlakken waar een oom en een tante hadden moeten staan. Het boek is in vier hoofdstukken opgedeeld – de omgeving van de fotograaf zelf, dan de omgeving van de vader, de omgeving van de moeder en de omgeving van zijn vriendin. Het totaal levert een bijzondere vorm van zelfportret op, waarbij de fotograaf zelf buiten beeld blijft.
Voor een buitenstaander is dit boek vooral een indrukwekkende portrettengalerij, die bijzonder goed uitpakt doordat Goslinga duidelijk iets heeft met de geportretteerden. Fotografen die een boek vol portretten presenteren hebben meestal alleen beroemde of mooie mensen gefotografeerd, of mensen waar iets mee aan de hand is. Goslinga fotografeert mensen die niet werden uitgekozen omdat ze fotogeniek zijn of omdat ze in het nieuws zijn, maar puur omdat ze in zijn leven belangrijk zijn, en weet ze vervolgens zo op de foto te zetten dat je als kijker een reeks ongekend intieme portretten te zien krijgt.
Hier rechts zie je van boven naar beneden de gereserveerd kijkende vader van Goslinga (zijn drie vrouwen zijn ook in het boek te vinden), de indringend kijkende tandarts en een glimlachende tante. Gewone mensen, maar met grote intensiteit gefotografeerd. En dat is het bijzondere aan dit boek – je blijft er doorheen bladeren om stiekem naar die intrigerende mensen te kijken, met de kaarten er steeds naast, om tot je verbazing te ontdekken dat Goslinga ook de mensen die, aan de omschrijving te zien, niet zo heel dichtbij hem staan met grote toewijding en aandacht heeft gefotografeerd, waardoor we het gevoel krijgen dat we stiekem een intiem familie-album aan het doorbladeren zijn.
Maar dan wel het foto-album van een meesterfotograaf.
Je kunt kijken op de website die Goslinga voor zijn Family Tree inrichtte, maar dat is lang niet zo indrukwekkend als het boek.
-
Ringel Goslinga – Family Tree – Uitgeverij Veenman Publishers
ISBN 978-90-8690-122-7