de cover van au!

thijs heslenfeld
- au! er tikt een tijdbom in het surinaamse oerwoud

Thijs Heslenfeld reisde eerder door AustraliŽ en maakte met de foto's die hij daar maakte het boek HOT, een knap portret van het land. Hij liet toen, en ook in andere fotoboeken, zien dat de blik van een fotograaf het wezenlijke verschil maakt tussen een knappe vakfotograaf en een echte goede fotograaf. Heslenfeld is, voor de duidelijkheid, een echte goede fotograaf.

Dat bewijst hij ook met zijn nieuwe boek, dat een opmerkelijke titel draagt: Au! Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud. Die dubbelzinnige titel verwijst om te beginnen naar het chemische symbool Au, het atoomnummer 79, namelijk goud. Suriname heeft een vrij uniek oerwoud, waar de tijd al eeuwen stil lijkt te staan - in tegenstelling tot grote delen van het zuidamerikaanse continent is dit oerwoud nog vrijwel intact - vrijwel het gehele Surinaamse binnenland is ermee bedekt.

De tijdbom waar de titel van het boek naar verwijst heeft niet zozeer te maken met de verwoesting die op veel andere plaatsen het oerwoud bedreigt, zoals houtkap en commerciŽle jacht, maar meer met het feit dat er diep in het oerwoud goud te vinden is. Goudzoekers deinzen nergens voor terug en gebruiken aggressieve methodes - met name kwik, waarmee ze zowel het bos als de rivieren vergiftigen, met verregaande gevolgen.

Verontreingide vis zorgt er nu al voor dat veel bewoners onaanvaardbaar hoge concentraties kwik in hun lichaam hebben, en de zaak lijkt alleen maar te verergeren.

Thijs Heslenfeld maakte met dit boek een verbazingwekkend energiek en van leven sprankelend portret van het oerwoud en zijn bewoners. Hij blijkt ook nu weer een meer dan voorttreffelijk portretfotograaf te zijn, maar hij legt ook verder het leven in het oerwoud vast op een bijzonder aandachtige, bijna liefdevolle manier.

Het boek bevat verder tekst en uitleg, die op smallere tekstpagina's in het boek gevoegd is, waardoor het ook qua vormgeving een feest van een boek is geworden. Dat klinkt wellicht wat wrang als je je realiseert wat er met dit boek meteen ook aan de kaak wordt gesteld, maar je raakt er, juist doordat Heslenfeld zo mooi het leven in het oerwoud heeft vastgelegd, extra van doordrongen dat de vervuiling moet worden gestopt.

Een somber boek is het dus zeker niet, eerder een fantastische ontdekkingsreis naar een gebied waar ik het bestaan maar vaag van vermoedde maar waar Heslenfeld ons magnifieke mooie plekken van laat zien. En zoals gezegd is het daarnaast een bijzonder fraai, warm, liefdevol portret van de bewoners van het oerwoud en hun volstrekt unieke manier van leven. Een subliem boek, om helaas nu al melancholiek van te worden.

smallere tekstpagina's...

 

 

au!

een jong meisje

de traditionele tatouages worden zeldzamer

heden en verleden...

smallere tekstpagina's

© Thijs Heslenfeld

 

terug naar de startpagina van moors magazine