oud-oorlogsstrijder in bolivia, foto patricio crooker...

© Patricio Crooker – uit de serie Warriors. Crooker begon in 2006 in Bolivië oud-oorlogsstrijders te fotograferen, die toen allemaal boven de negentig jaar oud waren. Het ging hier om de Chaco oorlog tussen Bolivië en Paraguay tussen 1932 en 1935, en het was de eerste moderne oorlog in de Zuid-Amerikaanse geschiedenis. In die drie jaar hebben 250.000 Boliviaanse soldaten tegen 150.000 Paraguyaanse soldaten gevochten in de canyons van de Chaco. Patricio Crooker portretteerde vijfentwintig van die anonieme soldaten die vochten in die bloedige oorlog.

mexico - foto rodrigo cruz

© Rodrigo Cruz – uit de serie Supplication for Rain – Warrior Women. In de staat Guerrero in Mexico, in de Nahua gemeenschap van La Esperanza, houden ze een traditie levend waarbij vrouwn en kinderen tijdens een ritueel vragen om regen en een goed seizoen. Op 2 mei komen twee buurten van het dorp bij elkaar op een stuk grond dat als strijdperk is klaargemaakt. Vrouwen bevechten elkaar met blote vuisten, zonder beschermende kleding. Hun bloed moet de grond vruchtbaar maken.

friedman

© Sebastian Friedman – uit de serie Safe and Sound. In Argentinië heeft de overheid zich sinds de jaren negentig sterk teruggetrokken. Daardoor ontstonden er scherpere verschillen tussen de sociale klassen, met als gevolg dat iedereen zich onveiliger ging voelen. Na de economische crisis van 2001 sloeg de angst bij de middenklasse pas echt toe, met als gevolg een ware golf aan alarmsystemen, waakhonden, wachten, enzovoorts. Vooral de vele getraliede hekken hebben het uiterlijk van de steden ingrijpend veranderd.

Observatorio de favelas, oftewel “Beelden van de mensen” is een fotografieproject dat is opgezet door de Braziliaanse fotograaf Roberto Ripper. De bedoeling is vooral documentaire fotografen op te leiden, met aandacht voor mensenrechten en de inrichting van een rechtvaardige maatschappij.