impounded - de in beslag genomen foto's van dorothea lange
Dorothea Lange was een bevlogen fotograaf, die gedreven werd door een grote behoefte onrecht te tonen. Nu is er een boek verschenen met foto’s van Lange die een bijna vergeten stukje Amerikaanse geschiedenis belichten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Amerikanen van Japanse afkomst namelijk opgepakt en in kampen geplaatst, puur en alleen omdat Japan “de vijand” was, en Japanse Amerikanen “dus” niet konden worden vertrouwd. Dat klinkt ook in deze tijd bekend, en het boek heeft dan ook een actuele, waarschuwende betekenis.
Impounded betekent zoveel als “in beslag genomen”, en dat is dan ook precies wat er met een groot deel van de foto’s in dit boek is gebeurd. Een ambtenaar van de Amerikaanse regering nam een groot deel van de foto’s van Lange in beslag, omdat er een te grote sympathie met de tienduizenden onschuldige burgers die opgesloten werden uit zou spreken. Daardoor zijn die foto’s heel lang niet te zien geweest.
De foto’s zijn nu in het boek Impounded samengebracht, waarbij elke foto het onderschrift kreeg dat Lange zelf schreef toen ze ze maakte. Bovendien zijn er twee essays aan het boek toegevoegd – het eerste gaat vooral over Dorothea Lange en haar sociale bevlogenheid, het tweede schetst de vergeten geschiedenis van Japanse immigratie naar Amerika en de geschiedenis van de Japanse interneringskampen.
In deze tijd zullen we misschien niet snel meer een hele bevolkingsgroep in kampen opsluiten, puur en alleen vanwege kleur en afkomst, maar ik vermoed dat islamitische Amerikanen na de val van de New Yorkse torens met eenzelfde soort argwaan en vijandigheid te maken hebben gehad.
Toch is dit ook een boek dat hoop geeft, want je ziet ook dat deze mensen nog barsten van de vitaliteit en strijdlust, en dat ze zich er niet zomaar onder laten krijgen. Maar het blijft een stukje geschiedenis waar Amerikanen zich diep voor zouden moeten schamen.