
de verborgen dieptes van jaques henri lartigue
Nieuwsgierig gemaakt door een tussenzinnetje waaruit bleek dat Jaques Henri Lartigue ook stereofoto’s had gemaakt, en verbaasd over het feit dat die stereofoto’s niet in de boeken met zijn werk terug te vinden waren, ging William Hibbert toen hij in Parijs was, naar de Association des Amis de Jaques Henri Lartigue, zonder te weten wat hij daar kon verwachten. Hij kwam op een ongelukkig moment, middenin de drukte, maar de directrice wist hem wel te vertellen dat er ooit maar twaalf stereofoto’s gepubliceerd waren in een dure gelimiteerde uitgave, maar dat er veel meer in het archief zaten. Hibbert zei tussen neus en lippen door dat hij misschien een boek wou maken van die stereofoto’s, maar het werd uiteindelijk veel meer dan dat.
Wat er na een paar jaar verscheen was een doos met honderd stereofoto’s van Jaques Henri Lartigue, perfect gedrukt op kaarten die passen in de speciaal ontworpen stereokijker die bij de uitgave geleverd wordt. Die kijker moet je nog wel even zelf in elkaar zetten, maar dan heb je een betere stereokijker dan ik ooit eerder in handen heb gehad. Dat is om te beginnen al een groot genot.
Dan de kaarten met de foto’s. Om te beginnen is heeft Hibbert uit de vijfduizend stereofoto’s die Lartigue maakte een mooie keuze gemaakt, waarbij een aantal bekende Lartigue-foto’s langskomen, maar ook zeer veel foto’s die nog nooit eerder te zien waren. Op de voorkant van de kaart staat steeds boven de foto een citaat van Lartigue dat bij de foto hoort, op de achterkant de altijd interessante aanvullende informatie en het commentaar van William Hibbert. Daaronder het nummer van de kaart, en daarbij is ook nog een grapje uitgehaald, want de nummering is ook in stereo uitgevoerd. Daardoor is het een uitgave geworden die tot in de allerkleinste details met de grootste perfectie is uitgevoerd. Een uitgave waar we alleen maar heel lyrisch van kunnen worden.
En dan hebben we het nieteens gehad over de foto’s zelf, want Lartigue heeft met zijn foto’s ook zijn hele eigen leven op een opgewekte manier gedocumenteerd, waardoor het een interessant tijdsbeeld oplevert, waaraan zeker meerwaarde wordt verleend door de liefhebbende blik van Lartigue. Elke foto is een klein kunstwerkje, tot en met de bijna abstracte foto van een roeispaan. Lartigue had een absoluut fingerspitzengefühl en een liefde voor zijn onderwerpen die hem tot een zeer groot fotograaf maakten, en dat is in deze stereofoto’s bijna nog duidelijker dan in zijn gewone foto-oeuvre. Magnifiek.
Deze uitgave is een absolute must voor iedere foto-liefhebber, voor iedereen die in geschiedenis is geïnteresseerd, voor iedereen die deelgenoot wil worden van een gelukkig leven, voor iedereen die van schoonheid houdt, voor iedere kunstliefhebber, voor iedere designliefhebber, voor iedereen die houdt van perfectie tot in de details, kortom – voor iedereen die kan genieten van iets moois.
Jacques Henri Lartigue – Hidden Depths – editor William Hibbert – Design for Life