
american photobooth
Het fascinerende aan foto’s die in fotocabines gemaakt zijn is dat er geen fotograaf aan te pas is gekomen. Verliefde stellen konden, zoals op de voorplaat te zien is, ongegeneerd laten zien dat ze gek op elkaar waren, maar er was ook de gelegenheid om zo somber of boos, of gek, op de foto te gaan als je zelf maar wou.
Je moet er toch niet aan denken dat een fotograaf tegen de twee hier rechts had gezegd: “lachen tegen het vogeltje”. Dan hadden we die wantrouwende, bijna boze blik van dat kleine meisje nooit gezien.
Näkki Goranin is zelf fotografe, maar ze verzamelt ook foto’s. In American Photobooth vertelt ze om te beginnen vrij uitgebreid het verhaal van de Siberische uitvinder van de volautomatische fotocabine en van het enorme succes van de cabines, en ze laat in dat eerste deel ook al wat prachtige illustraties zien, waaronder een foto van John en Jackie Kennedy, gemaakt in zo’n cabine.
Het tweede deel is volledig ingeruimd voor foto’s die Goranen verzameld heeft, misschien wel geïnspireerd door de film Amelie. Je zou het wel denken als je de zelfportretten bekijkt die ze gemaakt heeft. Soms krijgt een foto, zoals hier rechts, een hele pagina tot zijn beschikking, soms worden er een paar op één bladzijde getoond, of wat stroken bij elkaar.
Het levert hoe dan ook een fascinerende serie portretten op, waaraan, nogmaals, geen fotograaf te pas is gekomen. Juist het ongedwongen karakter van deze foto’s maakt ze wat mij betreft onweerstaanbaar. Je hebt vaak het gevoel dat je stiekem achter het gordijntje van de fotocabine mee mag kijken naar een intiem moment. Bijzonder.
-
Näkki Goranen – American Photobooth – WW Norton – ISBN 978-0393-33076-2