almost there...

almost there
- aleix plademunt

Almost There van Aleix Plademunt is een geheimzinnig en bijzonder boek. Het is een fotoboek, maar wel een heel bijzonder fotoboek, want het bevat aan de buitenkant geen enkele aanwijzing - geen naam, titel, geen letter, niets, alleen een foto van een meteoriet die in 1905 gevonden werd in El Garraf, Catalunya. Dat laatste weet je pas als je achterin het boek de index hebt ontdekt, die verborgen zit achter een uitklappagina.

Als je het boek opent kom je eerst op een pagina met dezelfde meteoriet, met op de linkerpagina de naam van de fotograaf Aleix Plademunt. Achter die meteoriet zit ook weer een uitklappagina verborgen, en als je die openklapt zie je de ansichtkaart waarmee het fotoproject voor Plademunt begon - een kaart die iets meer dan honderd jaar te laat werd bezorgd.

Op de kaart staat als geadresseerde Miss Essie Toner, Grindstone, Mich. En een stempel: Missent to: Gladstone Mich.
De tekst luidt: Dear Friend, I'm on my way to the south, John.

Wat dan volgt is een verhaal in foto's, een verhaal zonder woorden waar je misschien wel een beetje een beelddenker voor moet zijn om het helemaal op waarde te schatten. Plademunt maakt niet alleen een visuele reis naar het zuiden, maar ook naar het verleden, en naar de ruimte. En hij neemt ons als kijker mee. Het begint met een vliegtuig in de sneeuw, en gaat via woeste landschappen, sterrenhemels en onverwachte portretfoto's langs desolate buitenwijken, een eenzaam paard in een sneeuwlandschap, een dode vlieg, een half open deur, een verongelukte vrachtwagen op weg...

Hier wordt fotografische literatuur geschreven waar je als kijker zelf de woorden bij moet denken. De index helpt je soms een heel klein beetje op weg, maar feitelijk doen de beelden het werk, en moet je je als kijker gewoon simpelweg openstellen voor het verhaal dat deze fotograaf/verteller/kunstenaar je wil vertellen.

Een bijzondere ervaring, vooral omdat je als kijker zo veel zelf mag invullen. Dit is wel een heel fascinerende en unieke manier om je verhaal te vertellen, en wat mij betreft is Plademunt geslaagd in zijn opzet om de kijker te boeien. Een bijzonder intrigerend boek, dat je feitelijk een vorm van visuele literatuur zou kunnen noemen.

 

 

 

 

 

 

uitgeklapte beginpagina's

De ansichtkaart die dit fotoproject van Aleix Plademunt in gang zette, een kaart die meer dan honderd jaar te laat bezorgd werd, en die in het boek een beetje verstopt zit - je moet een uitklappagina openklappen om hem tevoorschijn te toveren.

vliegtuig

Vliegtuig

pallars,

Pallars, Catalunya

punches and andromeda

Punches made out of bones found in Fou's Cave, Catalunya, dating back about 4,900 years
Andromeda, the spiral galaxy closest to the Milky Way. Located around 2,500,000 light years from us.

 

Aleix Plademunt, Almost There, 2013

terug naar de startpagina van moors magazine