between the shell

between the shell
-
paul salveson

Mack Books is een bijzondere uitgeverij, die kosten noch moeite spaart om fotoboeken en kunstboeken uit te brengen die uitblinken in uitzonderlijkheid. Alles aan hun boeken klopt altijd tot in de allerkleinste details. Elk boek is intrigerend.

Paul Salveson bracht zijn eerste fotoboek uit bij Mack en kreeg meteen de First Book Award (voor het beste "eerste boek" van een fotograaf) voor Between the shell, een zogenaamd blokboek.

Een blokboek is een boek dat is gedrukt op dik karton, ongeveer zoals je dat wel bij sommige prentenboekjes voor kleuters ziet, waarbij elke pagina op dik karton gedrukt is. Die associatie is ongetwijfeld niet toevallig, hoewel het boek van Salveson aanzienlijk kloeker oogt dan die kinderboekjes, en met zijn 76 pagina's ook wat dikker is.

De foto's zijn geheimzinnig, en lijken gewoon in normale huizen te zijn gemaakt met alledaagse voorwerpen. Die zijn echter wel zo gerangschikt dat er licht absurdistische foto's zijn ontstaan, waardoor je anders naar die voorwerpen gaat kijken.

Salveson zegt er zelf over dat hij probeert zijn dagelijkse omgeving door de ogen van een "alien" te bekijken, en dan lijkt de vorm van het boek ineens logisch - wij worden uiteraard ook geacht om, net als een kleuter met zijn of haar "eerste prentenboekje" dit boek met een frisse blik te bekijken.

Het werkt bij een groot aantal foto's goed, maar zeker niet overal, hoewel dat grote, logge boek zeker een bepaalde charme heeft. Je bladert het, met die dikke kartonnen bladzijden, toch heel anders door dan een "gewoon" fotoboek. Daardoor blijft het intrigeren.

twee handen...

speelgoed en schelpen...

een... tja...

Paul Salveson

terug naar de startpagina van moors magazine