de stoptrein naar parijs...

de stoptrein naar parijs
- tekst jet holleman, foto's dolf middelhoff

De treinreis van Amsterdam naar Parijs kun je tegenwoordig maken in een hogesnelheidstrein, maar Jet Holleman en Dolf Middelhoff namen, nu het nog kan, de stoptrein naar Parijs en stapten daarbij op elk station uit, om, zoals Holleman het zo trefend zegt "het leven te leven met kleine stapjes en het te proeven met kleine hapjes".

Een mooier voorbeeld van knusse onthaasting kan ik me bijna niet voorstellen, want het boek werkt bijzonder aanstekelijk. Als je de foto's ziet en de verhalen leest heb je de neiging zelf je volgende vakantie net zo in te richten. En dan hoeft het niet per se een stoptrein te zijn, want ik heb ooit ook een geweldige vakantie gehad door op de fiets voor alle pontjes en veren over de Maas te kiezen.

Het verrassende van dit boek is dat je ontdekt dat je zelfs in de dichtstbevolkte streken van de wereld, de Randstad bijvoorbeeld, een wandeling door natuurgebied kunt maken zonder iemand tegen te komen. Maar je komt ook in het station van Antwerpen, een gebouw dat ook wel de Spoorwegkathedraal wordt genoemd, en je reist van de stad Brussel naar een troosteloos plaatsje in Belgisch niemandsland.

De stoptrein naar Parijs geeft een bijzonder beeld van een stukje West-Europa, met voor mij een aantal verrassende ontdekkingen. De opmerkelijke verschillen tussen Nederland en BelgiŽ waren me al eens eerder opgevallen, maar het noorden van Frankrijk blijkt weer een geheel eigen karakter te hebben.

Een heerlijk onthaastingsboekje, van een reis die op het eerste gezicht niet erg spectaculair lijkt, maar die veel meer verrassingen in petto heeft dan je zou verwachten. Als je maar bereid bent met kleine hapjes te genieten.

heemstede-aerdenhout

de tekst bij heemstede-aerdenhout

belgie

frankrijk, bij montescourt-lizerolles

© Foto's Dolf Middelhoff, tekst Jet Holleman

 

terug naar de startpagina van moors magazine