de ster onderaan is bourtange

bourtange vanuit de lucht

De laatste dagen zijn we regelmatig een paar uurtjes zoet met drie bijzondere fotoboeken die Nederland vanuit de lucht laten zien. Twee daarvan laten zogenaamde loodrechtluchtfoto's zien. De eerste, vol grote vierkante zwartwitfoto's, heet Foto-atlas Groningen en dateert uit 1990. De tweede is de recente versie en heet Luchtfoto Atlas Groningen. Deze nieuwe versie is wat verder geperfectioneerd en bevat niet alleen kleurenfoto's, maar bovendien sluiten de foto's perfect op elkaar aan. Dat was in de atlas uit 1990 nog anders, daar overlapten de kaarten elkaar nogal slordig. Het leuke van dit soort boeken is dat je de situaties van vijftien jaar geleden en die van nu heel mooi kunt vergelijken.

Een voorbeeld. De restauratie van het vestingstadje Bourtange werd in 1992 voltooid, dus hier kun je mooi de verschillen zien. Rechts zie je details uit de foto-atlassen van 2005 en 1990.
Hier recht boven zie je ongeveer hoe de hele foto waar het zwartwitfragment uit komt, er uitziet.

Het derde boek is eigenlijk van een geheel andere orde - het gaat hier om een boek vol prachtige foto's die toevallig vanuit de lucht zijn genomen. Artistieke kwaliteit was hier belangrijker. Een prachtig boek, daar niet van, maar de atlassen zijn eigenlijk nog net een slag leuker.

  • Luchtfoto Atlas Groningen - Uitgeverij 12 ProvinciŽn

  • Foto Atlas Groningen - Uitgeverij Robas (alleen nog antiquarisch verkrijgbaar)

  • Nederland 365 dagen vanuit de lucht - foto's van Marco van Middelkoop - Uitgeverij Terra

luchtfotoatlas

nederland vanuit de lucht

bourtange vanuit de lucht op 1 juni 2003...

bourtange vanuit de lucht op 22 mei 1989

foto van marco van middelkoop uit 2005

terug naar de startpagina van moors magazine