gevelstenen in groningen - 2
Gedempte Zuiderdiep nummer 139 – in de top van de gevel zien we een groot zeilschip, terwijl het balkon een zeeman aan het roer laat zien. Hier bevond zich vroeger de Algemeene Groningsche Scheepshypotheek Bank. uit 1910.
Steentilstraat – een steen uit 1737, een van de vele teksten die in Groningen te vinden zijn. Deze is nog wel aardig vanwege de aanzetstenen en het stenen gordijntje.
De poort van het oudste gasthuis van Groningen, het dertiende-eeuwse Heiligen Geest Gasthuis.
Lutkenieuwstraat – het engelenkopje en het jaartal geven hier een voormalige duerpartij aan.
Voormalige slagerij Assink in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Let op de ossenkop en de twee varkenskopjes. Veel van dit soort gevelversieringen is inmiddels verloeren gegaan, onder meer in de Herestraat, waar winkelpuien werden opgetrokken zonder enig historisch besef.
De Visserstraat – het Zeijlsgasthuis op nummer 50 met authentieke gevelstenen uit 1668 en 1751. Jammer dat ze zo lomp en lelijk zijn. Historisch ongetwijfeld interessant.
Hoge der A – Halve maan en drie sterren – deze gevelsteen is in 2005 geplaatst. Het is een kopie van een steen uit de collectie van het Groninger Museum en stelt Het Wapen van Dokkum voor.
De drie vlasblommen – ook hier zou je op zich de poging moeten waarderen om een huis op te fleuren, maar waarom het dan zo lomp en lelijk moet?
Lage der A nummer 2 – In de jachtwagen.
Je moet soms even langs e de ambiance heenkijken. Daarom zoomen we hier even in:
Het is niet helemaal duidelijk of dit een spuwertje is of daat het beeld beschadigd is…
Tijdens zo’n wandeling ga je in ieder geval met andere ogen naar de stad kijken en zie je ineens geveltjes die je eerder over het hoofd zag, zoals deze.
De beroemde zonnewijzer boven de poort van de Prinsentuin, een kleine oase van rust in de Groninger binnenstad.
Het huis Cardinaal, links naast het Provinciehuis op het Martinikerkhof. De voorgevel stond eerst in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Het geheel stamt uit 1559, ook de medaillons in de topgevel waar we nu even op inzoomen:
Allixcadr Magnus, oftewel Alexander de Grote.
Carolus Magnus, oftewel Karel de Grote.
Koning David
Maria in de Martinitoren…
Een bijzonder mooi geveltje in de Oosterstraat, waarbij we nog even inzoomen:
In de top van de halsgevel zien we wapenstenen met een markiezentroon. Links het wapen van Sijlman, rechts dat van Schott. Het pand is in 1790 gerestaureerd.
Op de hoek van de Vismarkt, net voorbij het Tintangstraatje zien we een zestiende-eeuwse gevelsteen van en gouden klok. In 1405 werd er al gesproken over een herberg de Clocke op deze plek. Bovendien werd er vroeger een bel geluid als de vis op de markt arriveerde.
We begonnen onze wandeling door Groningen op zoek naar gevelstenen met het oudste gevelsteentje van de stad. We gaan verder met een zeilboot die een eeuw oud is.
Een nogal lompe bloemencompositie aan het Hoge der A.