peter bŁgel... boeken van bŁgel

niemand kan denken...

het geluk wenkt...

en ik zag dat het goed was...

Peter BŁgel - een kleine introductie

We hebben het hier al eerder over Peter BŁgel gehad, en als je goed hebt opgelet weet je ook dat we regelmatig columns van hem publiceren. Als je door het lezen van die stukjes de smaak te pakken hebt gekregen zou je misschien ook eens een van zijn boeken kunnen aanschaffen. Zover ik weet zijn er vier verschenen, en ze zijn allevier nog steeds zeer lezenswaardig.

En ik zag dat het goed was is te lezen als een bijtende satire op het geloof in God, die in dit boekje wordt neergezet als een sadistische knutselaar met hoogmoedswaanzin die zich met een gruwelijk experiment lijkt bezig te houden. Zeer grappig en prikkelend.

In Niemand kan denken uit 1995 zijn de columns verzameld die BŁgel voor de wetenschapsbijlage van het Parool schreef. Uit de flaptekst: "Het aanpraten van angst en schuldbesef is de voornaamste activiteit van veel wetenschappers geworden. Allerlei volstrekt onbewezen fantasieŽn als het broeikaseffect en een tot gatenkaas verworden ozonlaag moeten de moderne mens op de zondigheid van zijn voorspoed wijzen."

In 2001 verscheen Het geluk wenkt (over wetenschappelijke waanwijsheden). Hier vinden we teksten uit het Parool, de Volkskrant en HP/De Tijd. Uit de flaptekst: "Gelukkig zijn er ketters als Peter BŁgel die allerlei "wetenschappelijke" flauwekul doorzien. Met sardonisch genoegen verslaat hij de valse profeten met hun eigen wapens en prikt hij hun drogredeneringen door. Hij stelt zich teweer tegen kwakzalvers, querulanten en malafide therapeuten, maar ook neemt hij de gelovigen in de vrije markt op de korrel, of de optimisten die menen dat "de wetenschap" binnenkort al onze problemen zal hebben opgelost. In deze nieuwe bundel laat hij zien dat doordenken niet alleen veel slimmer maar vooral ook veel leuker is dan doemdenken."

Nog steeds in de boekhandel verkrijgbaar is Iedereen heeft gelijk - Uitgeverij Contact 1998 ISBN 9025411657.
 

  • Peter BŁgel - En ik zag dat het goed was - Uitgeverij Contact ISBN 90 254 2163 6

  • Peter BŁgel - Niemand kan denken (Domheden en denkfouten in de wetenschap) - Uitgeverij Contact ISBN 90 254 0946 6

  • Peter BŁgel - Het geluk wenkt (Wetenschappelijke waanwijsheden) - Uitgeverij Contact ISBN 90 254 1732 9

  • Peter BŁgel - Iedereen heeft gelijk - Uitgeverij Contact 1998 ISBN 9025411657

terug naar de startpagina van moors magazine