Onlangs ontstond enig rumoer omdat bekend werd dat McDonalds rundvet in de frituur had. Voor een firma met veel vestigingen in India, waarvan veel meer dan een half miljoen gulden per week omzetten, vervelend nieuws. Wie echter echt wil griezelen moet Fast-Food Nation van Eric Schlosser lezen. Daarin wordt omstandig uit de doeken gedaan hoe deze fastfoodketen werkt.

Hoe komt McDonald’s hamburger tot stand? De koeien komen van ConAgra’s slachthuis in Colorado. Dankzij hun implantaat van anabole steroiden zijn ze lekker vet geworden. Sinds de BSE krijgen ze niet langer resten van schapen, koeien, katten en honden te eten. Alleen slachtafval van varkens en paarden gaa

t nog in hun voedsel, samen met koeienbloed en kippenstront.

In het slachthuis worden vijfduizend koeien per dag geslacht. Het is lopendebandwerk dat grotendeels door illegale rechteloze onderbetaalde immigranten wordt gedaan. Deze werkers, die soms met bussen van de Mexicaanse grens gehaald worden, verdienen een derde van het minimumloon. De kans op ongelukken is absurd groot. Per jaar krijgt één op de drie een ernstige verwonding.

Iedere tien seconden verdooft een werker een koe met een stun gun. Iedere tien seconden snijdt een andere werker de halsslagader van de koe door, en zo gaat het verder langs de band. De werkers staan tot hun enkels in het bloed. Als ze een fout maken wordt dat vermengd met hun eigen bloed. Wanneer ze door een ongeluk niet kunnen werken worden ze ontslagen. Een ziektekostenverzekering is er niet.

Het vlees wordt vermalen en bestraald om de bacteriën te doden. Bestralen is goedkoper dan hygiënische condities in de slachthuizen te creëren. Bestraalde stront is namelijk niet ongezond. Bij International Flavours en Fragrances in New Jersey worden de chemicaliën gemengd die de smaak van geroosterd gehakt veroorzaken.

Intussen worden bij de Lamb Westonfabriek in Idaho de frietjes gemaakt. Tonnen aardappels worden met 150 kilometer per uur door een messennetwerk geblazen, schoongemaakt, op maat gebracht, gebleekt, gedroogd, gekookt, gefrituurd en bevroren.

Alles bij McDonalds is namelijk eerst bevroren, gedehydreerd of ingekookt tot stroop.

Al het werk is opgesplitst in kleine taakjes zodat nadenken overbodig is. Opleiding is dan ook niet nodig. In de eettenten van McDonalds werken inwisselbare goedkope tieners. De reclame is vooral gericht op kinderen. In de jaren vijftig vloog de oprichter van de zaak, Ray Kroc, met een klein vliegtuigje over Amerika om de lo

caties van scholen uit te zoeken.

Kroc raakte in de Eerste Wereldoorlog gefascineerd door het lopendebandwerk in de loopgraven. Een industriële organisatie gericht op het vervaardigen van zo veel mogelijk doden. Net als Lenin was hij een bewonderaar van Ford. Hun ideaal: het zo goedkoop mogelijk maken van spullen die de consumenten willen.

Mensen zijn in zo’n productieproces vooral lastposten. Hun taken moeten daarom zoveel mogelijk repetitief, monotoon en klein zijn. Dan vergissen ze zich niet en zijn bovendien onmiddellijk vervangbaar. Op dit moment werken een miljoen mensen bij de firma. In sommige landen als Brazilië is het de grootste werkgever.

Intussen is het gemiddelde gewicht van de bevolkingen van landen recht evenredig met de verspreiding van McDonalds, Kentucky Fried Chicken, Burger King en Pizza Hut. Koploper Amerika, daar is al meer dan de helft van de mensen te dik. Maar misschien is dat toeval.