Alcohol en andere stemmingsveranderende stoffen worden in de Scandinavische landen gevreesd. De oorzaak daarvan is zonder twijfel in het klimaat gelegen. Wanneer onder de kille noorderzon druiven, hennep en papavers welig tierden, zouden de opvattingen anders zijn. Helaas groeien in de korte Scandinavische zomer vooral sparren goed en zijn het daarom alleen de bossen die eeuwig zingen.

De opvatting dat alcohol een moreel probleem is, heeft tot gevolg dat de noorderling zijn abstinentie afwisselt met kortstondige maar opmerkelijk heftige dronkenschappen en dat wetenschappers uit die streken graag onderzoek doen naar de schadelijke werking van demon alcohol.

Zo was het laatst weer raak in het Universitaire Hospitaal van Kopenhagen. Bij 28000 mensen werd nagegaan wat het verband was tussen drinken en longkanker. En dat zag er weer niet goed uit. Alleen mensen die minder dan twintig glazen per week dronken hadden geen verhoogd risico. Mensen die zich te buiten gingen aan twintig tot veertig consumpties per week kregen 23

procent vaker longkanker en zuipschuiten die nog meer tot zich namen konden het risico zien vermeerderen met 53 procent.

Om te weten te komen welke drank het slechtst was, vergeleken de onderzoekers de risico’s bij diverse drinkgewoonten. Meer dan 13 glazen bier per week gaf een 36 procent grotere kans op longkanker. Meer dan 13 glazen sterke drank 21 procent en nog meer 46 procent.

Toen de onderzoekers de kwade gevolgen van wijn gingen berekenen stonden ze paf. Mensen die per week 1 tot 13 glazen wijn dronken hadden 22 procent minder kans op longkanker, terwijl liefhebbers die meer wijn dronken zelfs een 46 procent kleinere kans bleken te hebben. De wijnconsumptie van de onderzochten bestond voor driekwart uit rode wijn.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat rode wijn de kans op hart- en vaatziekten verkleinde. Dit effect was het grootst bij een fles per dag. De stoffen die daarvoor verantwoordelijk waren bevonden zich vooral in de schillen en pitten van de druiven. Bij rode wijn gisten die mee.

Deze stoffen, flavenoden genoemd, maken vrije radicalen onschadelijk. Dit zijn instabiele moleculen die constant onze cellen bombarderen. Ze kunnen oorzaak zijn van kanker en hart- en vaatziekten en zijn mede verantwoordelijk voor de veroudering van weefsel.

Gelukkig voor onze Scandinavische medici worden in alcoholvrij druivensap de schillen en pitten ook meegeperst. Uit onderzoek blijkt dan ook dat het nuttigen van veel druivensap ook gunstige effecten heeft. Het gezondst is echter toch het vocht van de gegiste most van gehele druiven, rode wijn dus. De alcohol blijkt de gunstige effecten op hart, bloedvaten en longen te versterken.

Nu wil het toeval dat het juist deze organen zijn die aangetast worden door geïnhaleerde tabaksrook. Het lijkt dus voor de hand te liggen mensen die er niet in slagen hun nicotineverslaving meester te worden, te adviseren, elke dag een flesje rode wijn, bijvoorbeeld bij de maaltijd, te savoureren.