Sommige biologen menen dat ouderdom een ziekte is veroorzaakt door een of meerdere genen. Wanneer die gevonden zouden worden zou sterven niet meer nodig zijn. Dat is helaas onzin.

Het menselijk lichaam is een prachtig stuk werk, maar het is door de evolutie slechts voor een doel gemaakt. Voor de voortplanting. Wanneer dat gebeurd is, en nog wat extra levensjaren zijn toegevoegd om het kroost te verzorgen kan het lijf bij de stoeprand.

Na de vijftig zijn we over onze houdbaarheidsdatum heen en komen de gebreken. De constructie van ons lijf is daar op berekend. Wanneer we er langer mee zouden willen doen zouden een aantal verbeteringen moeten worden aangebracht.

In de Scientific American schreven de ouderdomsdeskundigen Olhansky, Carnes en Butler welke dat zouden moeten zijn. Veel ouderdomsproblemen hangen samen met de omstandigheid dat we rechtop staan met een lijf dat eigenlijk ontworpen is om op vier poten te lopen.

Het zou beter zijn wanneer ons bovenlijf naar voren zou hangen. Een gedrongen gestalte zou ook minder problemen geven. De botten zouden veel dikker moeten zijn en liefst omgeven door meer spieren en vet. Hierdoor zouden botbreuken door osteoporose voorkomen kunnen worden.

Wat ribben erbij houden de organen beter op zijn plaats. Een dikkere ruggengraat met forsere tussenwervelschijven voorkomt hernia’s en andere rugklachten. Knieën die ook naar achteren kunnen scharnieren slijten minder en extra kleppen in de bloedvaten in de benen voorkomen spataderen.

Om het hoofd toch rechtop te houden bij die naar voren gekantelde tors, zou de nek een kromming moeten maken. Botten zouden hun kalk moeten blijven vasthouden, spieren zouden hun tonus moeten blijven behouden en gewrichten zouden beter gesmeerd moeten worden.

Dikkere bovenbeen en bilspieren zouden nodig zijn om deze hele zaak stevig op de grond te zetten. Ook de hoofdpartij moet op enkele plaatsen herzien worden. De trilharen in de oren raken beschadigd door harde geluiden waardoor doofheid ontstaat. Die zouden dus steviger moeten. Een grotere oorschelp zou ook helpen.

In het oog kan de retina beter vastgezet en kunnen aanpassingen verziendheid verhelpen. Ook wat betreft de afwatering zijn verbeteringen denkbaar. Bij de man loopt de pisbuis door de prostaat. Als die groter wordt kan de urine er niet meer goed door. Die buis kan er dus beter omheen geleid worden. Oude vrouwen hebben weer problemen met het ophouden van hun plas. Een sterkere afsluitspier zou dit verhelpen.

Zo komen we bij het ideale ontwerp voor lange levensduur. Een klein mollig gespierd mensje dat voorovergebogen door het leven draaft op korte dikke beentjes, het stevige gelaat met de grote oren op de dikke kromme nek fier rechtop.

Wanneer we nog wat beharing op voeten en handen toevoegen ontstaat een oude bekende, die reeds in 1937 door Tolkien werd bedacht: de hobbit.