Rik zit nu al een paar maanden in Kaapstad, maar hij blijft wat pech hebben met geldzaken. We kregen hier een telefoontje van de bank dat ze met hem wilden praten. Toen we uitlegden dat hij in Kaapstad was wilden ze de zaak niet met mij bepraten, hoewel ik juist voor dit soort situaties gemachtigd ben. Rik moest zelf maar bellen, dus ik mailde Rik om het nummer door te geven:


Hoi Rik,
Vanavond belde er een man van de sns-bank, die jou wou spreken. Toen Hilde zei dat ik gemachtigd was zei hij dat iedereen dat over de telefoon wel kon beweren. Dat schiet lekker op. Maar we weten daardoor dus niet waar het over gaat. Of je dit nummer wel even wil bellen (het nummer van nederland moet je er voor plaatsen uiteraard): 0800- 0232147
Misschien kun je mij dan ook even vertellen wat er aan de hand is? Weer een pasje weg? Onrechtmatige afschrijvingen? En hoe gaat het met je studie? De vorige keer bleef het op die vraag akelig stil… Vertel!
Groet,
Holly


Antwoord van Rik:

Ja, ik heb geen idee wat dat is, zal ze wel even proberen te bellen in het internetcafe, want vanaf mijn mobiel lukt het me niet goed om naar NL te bellen, of ik ben in 1 klap mijn beltegoed kwijt , naja moet Jip toch nog even bellen vandaag natuurlijk, dus ik ga erzo wel even heen en laat het wel horen als ik weet waar het over gaat.
Ja wat sns perikelen betreft, misschien kan je me nog even tot hulp zijn, aangezien mijn digipas dood is. Batterijtje leeg, normaal kan je dan gewoon langs de bank om een nieuwe op te halen, maar dat zal nu wel niet lukken. Ik dacht dat het misschien wel handig zou zijn als je twee maandelijkse automatische overschrijvingen en een eenmalige overboeking zou kunnen regelen, als gemachtigde zodat ik gewoon kan pinnen met mijn Standard Bank account. Zo is het eindelijk gedaan met de bank onzin. bvd.

Wat studie betreft; ik heb nog geen echt tentamen/examen gehad, ik had alleen een test, die vast wel meetelt maar niet zo zwaar, en inderdaad heb ik hem minder goed gedaan dan verwacht maar ik ben wel geslaagd. Tussen 4 en 14 juni heb ik mijn 4 examens, dus ben ik nu al een beetje bezig met studeren, en hoef ik nauwelijks meer echt naar uni behalve voor studiegroepen enz. Na de 14e (ong.) heb ik dan vakantie.
Morgen gaan we trouwens een huis bekijken wat ik heb gespot op internet, 4 slaapkamers in rondebosch, de wijk waar ook uct staat en de meeste winkels en e.d., en als we het mooi vinden is het zo goed als zeker dat we daar kunnen wonen. Huur moet nog onderhandeld worden, maar ik denk dat ik het wel zo kan regelen dat het 9 of 10k Rand p/m. wordt, met extra meubilair. Iets duurder dus ws pp dan wat ik nu heb, maar wel een stuk chiller.
gr.
rik


De volgende dag kwam er post van de bank, dus toen mailde ik hem het volgende:

Hoi Rik,
Vandaag kwam er een brief van de sns bank met de
volgende tekst:
Geachte RBR Moors,Wij hebben informatie ontvangen over transacties met uw SNS Creditcard. Het blijkt dat er een risico bestaat dat uw SNS Creditcard oneigenlijk wordt gebruikt door derden. Er zijn een of meer ongebruikelijke betalingen of betaalpogingen gedaan, waarover we u graag zouden spreken. We hebben geprobeerd telefonisch contact met u op te nemen, maar we konden u niet bereiken.Wij verzoeken u zo snel mogelijk contact op te nemen met een van onze medewerkers op 0800-023 21 47. Dit telefoonnummer is zeven dagen per week dag en nacht bereikbaar. Bent u in het buitenland, dan kunt u collect bellen. De gesprekskosten nemen wij dan graag voor onze rekening.
Bij voorbaat dank voor uw reactie
FJ Wielandt
Teamleider Servicedesk Bancair
Je kunt ze dus gratis bellen. Zou ik zeker even doen. En laat me dan weten wat er aan de
hand was. Ik hoop niet dat iemand je rekening aan het plunderen is. Misschien kunnen ze je ook een oplossing bieden voor je overmaakproblemen…

 


Rik mailde terug:

Verdomme, ja, lekker is dat. Waarschijnlijk is het inderdaad geplunderd, en ik weet ook al hoe. Maar goed, eerst dit; ik kan sns niet bereiken. Dat nummer is natuurlijk een NL nummer, maar als ik 0031 ervoor zet doet hij het nog niet..
Dus ehm misschien hebben ze nog een ander nummer gegeven ofzo?
Hoe dan ook, na wat speurwerk door mijn computer ben ik er achter gekomen dat een of andere trojan of worm oid mijn pc heeft geïnfecteerd. De virusscanner had hem niet herkend, en hij zat in een hidden folder. Blijkt dat mIRC op mn laptop is geinstalleerd
en constant zichzelf opstart en weer verstopt zodra windows opstart. Daarnaast is ook een programma genaamd keyboardmanager geinstalleerd; die combinatie zei me al genoeg, ze hebben dus alles wat ik typ opgeslagen met keyboardmanager en die gegevens doorgestuurd naar zichzelf dmv mIRC. Beide programma’s konden niet meer gedeinstalleerd of vernietigd worden, maar ik heb ze op een andere manier weten uit te schakelen. Te laat dus, want ze hebben zo goed als zeker mijn creditcardgegevens, die ik een aantal keer heb gebruikt om huur te betalen, gejat en die lopen ze nu dus te gebruiken. Lekker is dat. Nou ja ik ga ervan uit dat als herkend wordt dat ik het niet ben ik er ook niet voor hoef te betalen, maar dan moet ik eerst wel even contact op nemen met
sns, en ik heb dus geen nummer.
Gr


Toen ik dat mailtje kreeg ben ik gelijk weer gaan bellen met de bank. Geen soepel verlopend telefoontje, als ik me even eufemistisch mag uitdrukken. Ik ben weliswaar gemachtigd, maar een probleem oplossen mag ik blijkbaar niet. Afijn, dit mailtje ging naar Rik:

Hee Rik, Meteen maar even gebeld, en me vreselijk kwaad zitten maken, want ze wilden alleen met jou, de kaarthouder, spreken. Toen ik uitlegde dat ik dan net zo goed opnieuw kon bellen en tegen haar collega zeggen dat ik de kaarthouder was, omdat ik alle gegevens bij de hand had, was er even verwarring, maar ze bleef voet bij stuk houden. “Want we weten niet of er ook echt oneigenlijke transacties zijn uitgevoerd”. Ik: “Ja dat weet ik wel, en ik kan u ook uitleggen hoe dat komt”. Uitgelegd, en ook uitgelegd dat ik graag actie van hun zag, omdat jij niet te bereiken bent en je hun ook niet kunt bereiken (overigens- ze had het over een telefoonnummer dat op de achterkant van je kaart staat en dat je ook kunt bellen), en om een lang verhaal kort te maken: je kaart is vanaf nu geblokkeerd, dus ik hoop dat je sf van deze maand er straks nog wel staat. Alles wat oneigenlijk is geplunderd moet je officieel aanvechten bij sns, dus kijk daar even goed naar. Ik heb ze ook je mobiele nummer gegeven, dus je kunt ook nog door hun gebeld worden. Het schijnt dat je dat 0800 nummer ook kunt bellen zonder landennummer ervoor. Probeer dat ook nog even.Wat ’n geklooi ja.
Groet,
Holly


Vervolgens mailde Rik:

Ik heb ook geprobeerd dat nummer te bellen zonder landcode, zonder resultaat. Maar goed, over dat aanvechten; ik heb 0 gegevens over verkeerde transacties, dus ik weet niet hoe ik dat moet doen, krijg ik niet iets van info toegestuurd ofzo? ik wil deze zooi gewoon even oplossen.


Wordt vervolgd dus…