Er was hier een laptop aangeboden ter vervanging van het gestolen exemplaar, maar Jip heeft het ding niet echt goed aan de praat kunnen krijgen. Hij heeft nog wel een laptop voor Rik te pakken gekregen die redelijk goed is, maar waar alleen drie toetsen ontbreken – de vorige eigenaar had katten. Hier de mailtjes van Rik van februari tot en met maart 2009, met (tussen haakjes) mijn verduidelijkende commentaar:


Hehe, ja ok. Vraag me af waar dat ding vandaan komt dan. Ik zie. Ah geeft niet, als het echt een klein ding is is het misschien wel handig om aantekeningen mee
te maken tijdens college of zo. Of om pong op te spelen. Nee ik kijk wel of ik hier een laptop kan kopen dan. ik zou hem nog steeds wel willen hebben, als ie
een beetje batterij heeft, dan kan ik hem meesjouwen naar uni. Ah, je moet een dooie mus nooit in de bek kijken zeg ik altijd maar.


Ha Lo,
Hee hoe gaat het ermee? Zeg, ik heb nog steeds geen geld ontvangen. Vroeg me af of je dat even voor me zou kunnen checken. dank.
Oh, en die boeken zijn ook niet aangekomen. Ben redelijk sceptisch aan het worden. Ik heb nog steeds mijn originele diploma en een kopie daarvan nodig. Zou je die allicht mee kunnen geven met Ate? Het is van vitale belangrijkheid.
Euh formuliertje komt eraan, uni is dicht oid. later deze week.


Ik heb juist wel een laptop gekocht. Daar is het geld aan opgegaan. Had ik dat niet verteld? Ik las die specs van dat laptopje, dus ik wist dat  ‘m dat niet ging worden. Hij was 655 eu (8500 rand).
(Op de vraag of hij zijn vriendinnetje, die inmiddels in Londen zit, niet miste:)
Ja alles prima met mij en Rachael dacht ik zo. Ze heeft het moeilijk met aanpassen
daar in Londen, baan zoeken enzo gaat wat moeilijker dan gedacht, maar met ons is alles prima.


Hee.
Ok, kool. (Reactie op de mededeling dat we aan Ate de laptop met de missende toetsen konden meegeven die Jip geregeld had) Ik laat je wel weten voor Ate vertrekt of Rahid hem wil, anders neem maar aan dat hij hem niet wil.
(Bij de laatste inbraak waren de laptop van Rik en van zijn tijdelijke huisgenoot gestolen).
Ok. Ik heb je boeken ontvangen, dank daarvoor, had twee van die verhalen al een keer gelezen, erg sterk, ben er blij mee want het gaf me vandaag wat afleiding tijdens een 4 (vier) uur lange, en uiteindelijk zinloze wachtrijsessie voor mijn nieuwe vergunning. Mijn toeristenvisum loopt nog tot maart, maar het lijkt erop dat ik hem dan nog niet heb. Nou ja we zien wel. Hee, zou je allicht de hangmat die je beloofd had ook met Ate mee kunnen geven? :) zoiets vergeet ik niet snel hehe. OK, je email, of mijn emailadres schijnt niet te werken, Ate kon je ook al niet bereiken. Als je een werkend adres hebt moet je maar even kijken of je met hem kan afspreken over spullen geven etc. OK, mijn zinnen beginnen uit elkaar te vallen, je begrijpt wel wat ik bedoel.


(Over het collegegeld dat wederom in één keer betaald moet worden terwijl de IB-Groep het geld per maand stort – daardoor moeten er weer wat familieleden met een lening bijspringen)
Systeem zou gewoon weer hetzelfde gaan als vorig jaar neem ik aan. Is alleen 13 procent meer ben ik bang.
Kamertje is prima te doen eigenlijk, heb een bureau + stoel gescoord voor 25 Euro, en ik heb nou redelijk wat ruimte. Gebruik kamer toch alleen voor werk/slapen. Zijn nu nog met z’n drieëen, en Stacy werkt van 8 tot 6 als babysitter. Ray komt dit weekend terug, dus dan wordt het waarschijnlijk nogal krap, maar Stacy vertrekt waarschijnlijk eind deze maand. Zien dan wel of het te druk is om nog een nieuwe vierde huisgenoot te zoeken. Tot nu toe geen problemen in ieder geval.
Eh, de werkster is vandaag nog langs gekomen, maar je moet wel om de dag opruimen/afwassen/wassen om alles beetje op peil te houden, ja. Is best netjes, vooral omdat er dus ook een vrouwmens aanwezig is. Ja, die scan had je me gestuurd, moet je naar IB opsturen, kan alleen in fysieke post dinges worden geaccepteerd.


Ik zal je op de hoogte houden van waar ik mee bezig ben. Ga dit jaar even flink aanpakken. Dat heb ik vaker gezegd, maar de druk zit er nu goed op. Ik heb zin om echt hoge cijfers te gaan halen, en ik weet dat als ik  ergens aan een leuke uni een goeie master wil halen met zo’n enorme studieschuld, dat ik dan ook goede cijfers en een mooi cv’tje moet hebben. Ga dus ook even wat dingen naast mijn studie doen, politieke partij dinges, schrijven voor een uniblaadje, vrijwilligerswerk in de townships, etc., enz.
Dus wees niet bang de volgende trefwoorden creatief toe te passen; vuur, schenen, rug, duwen, uithoren, neushoorn, bla. Ik moet echt even aan de slag dit jaar.


(Over de mogelijkheid gespreid het collegegeld te betalen)
Het is niet alsof ik het op het laatste moment geregeld heb, ik heb daar twee maanden vantevoren aan die lui gevraagd of ik dat ik kon regelen, weet je nog???
Ze vertelden me toen, zoals ik ook had uitgelegd, dat het hoogstwaarschijnlijk wel kon, en dat mens zou me persoonlijk aanbevelen, en me terugbellen na de vakantie, zodra de hogere ambtenaren weer terug waren. Heeft ze dus nooit gedaan, en ik moest er zelf achteraan om er achter te komen dat het niet kon.
Vervolgens heb ik uitstel van registratie gevraagd, en gisteren nog een keer. Dus er zijn geen problemen, behalve dat ik nou nergens in de bibliotheek kan en geen online services kan gebruiken ik ben bij alle course convenors en de dean langsgegaan om dat uit te leggen, en het maakt op zich niks uit.
Ik heb echt geen idee hoe ik dat beter had kunnen doen.
Ik bedoel, Ate heeft nog niet eens zijn studievergunning en is nog niet geregistreerd, en Stacy staat ook niet gerigistreerd en heeft daar nog niks aan gedaan.

Ok, trouwens beetje slechts nieuws als we het over admin hebben, vorig jaar heb ik die ene eco-course niet kunnen nemen, en daardoor schuift alles nu een half jaar op..
Ik kan dus pas in mid-2011 mijn papiertje halen. Betekent wel dat ik de ruimte heb om mijn triple major (geschiedenis, economie, sociologie) te kunnen afronden, wat anders niet het geval zou zijn.
Man het is hier belachelijk heet. wordt er helemaal laveloos van. Jullie hebben maar mazzel daar in het koele.


Ja, sorry, werd een beetje defensief daar. Vind het ook gewoon te irritant dat alles niet gewoon wat makkelijker kan. Heb me dezelfde avond dat ik bestolen ben opnieuw verzekerd, toen ik die mail naar je stuurde. (Na de laatste inbraak bleek dat Rik een reisverzekering voor een jaar had die inmiddels verlopen was, dus helaas geen cent van de verzekering). 800 eu nog steeds niet op mijn rekening, check morgen wel even.
(Rik bleek van zijn Kaapstadse bankrekening niet zijn rekeningnummer maar het nummer van het pasje aan mij te hebben doorgegeven, zodat er na een overboeking van mij twee keer 800 euro zoek was)
Ja, ik zei al eerder, dat ik voor mijn major in eco niet de juiste vakken had. Een of andere pipo bij registratie 2008 zei dat 1010S en 1011S (twee eerstejaars eco-vakken die ik nodig heb) compatible waren in het tweede semester, maar 1010S bleek prerequisite te zijn voor 1011. Ik heb 1010 gehaald, maar ik kon 1011 niet doen. Omdat 1011 nodig is voor 2002, schuift alles een vol semester op.
Zelfdiscipline is inderdaad hard nodig. heb even gecheckt, en als ik in Engeland of USA een beetje leuke uni in wil voor mijn master, heb ik gemiddeld 70 procent nodig. Lijkt me wel een mooi doel, en het is niet zo makkelijk als het klinkt.
Ben vandaag met papiertje naar uni geweest, en ik heb clearance, dus ik kan me morgen registreren.


Boekje wel gehad, ja. Is zeker interessant, maar ik merk dat ik bij vertalingen van engels naar nederlands de hele tijd weer terug ga vertalen naar het engels, zeker als zo’n vertaler vijf anglicismen per zin erin laat in plaats van het een beetje vloeiend te doen.
(Mijn collega Suzan gaat voor een maand naar Kaapstad).
Ja, geef me dat nummer maar. Is altijd wel mooi om Nederlanders te introduceren. Laatst een neef van Ate die hier op stage is nog bezocht, helpt wel als je die vooroordelen enzo kan weghalen.


Oh, hier zijn de courses waar ik dit jaar voor geregistreerd sta trouwens.
Course  Description
ECO  1011S  Macroeconomics
ECO  2007S  Cooperation and Competition
HST  2028F  20th Century Industrialisation
HST  2031S  Southern Africa In Twentieth C
PBL  2800F  Crime & Deviance in SA Cities
SAN  2015S  Anthropology of Power & Wealth
SAN  2024S  Belief and Symbolism
SOC  2019F  Social Theory
STA  1001F  Statistics 1001

Mocht het je interesseren.
(Hoezo ambitieus?)
Landlady belde me net, ik heb de huur nu al twee weken niet betaald. Dus mocht dat geld (800 Eu) niet afgeschreven zijn, zou je dan 6500 rand direct naar haar kunnen overmaken?


Propedeuse.. hmm, ja daar doen ze niet aan hier. Ik neem aan dat als ze zeggen
dat ik nu een tweedejaars student ben, en dat ik het eerste jaar het benodigde aantal
vakken heb afgerond, dat wel in orde moet zijn? Weet niet, als je nog weer een
papier krijgt van de IB-Groep laat ik dat wel weer invullen, zal wel goed komen.
Nog steeds geen geld….


OK.
Het is geregeld.
Na een bezoek aan de bank, aantal telefoontjes en emails van de bankmanager in Rondebosch heb ik in ieder geval het eerste bedrag ontvangen. 793 eu = 9600 rand, dus plus die 300 eur die jij nog hebt overgemaakt kon ik precies de huur afbetalen. Die kerel zou me terugbellen als dat tweede bedrag klaar was, daar waren nog enige complicaties mee ofzo, maar dat zou moeten lukken. Nu dus weer blut, maar ik krijg nog geld van Ate en de nieuwe huisgenoot die volgende maand (as zaterdag) erin komt, dus dat plus die 250 Eu zit ik erg ruim hier. Hopelijk is dit dan de laatste episode van financieel gerommel.
Ole right. dat was het weer. Ik ga naar het strand.


(Op de vraag of hij al contact had met Suzan)
Ja, ik heb wel contact gehad, maar nee, nog niet ontmoet. Vrijdag waarschijnlijk. Heb het een beetje druk deze week met deadlines enzo. Heb me dit jaar ook maar weer voorgenomen om even wat actief werk buiten uni te doen, zoals vrijwilligerswerk in de townships, ben naar wat trainingen geweest en zit bij een organisatie die met onderwijs bezig is als “ambassadeur”, moet workshops etc organiseren. Is compleet door vrijwillige studenten gerund, staat wel mooi op mijn cv denk ik zo :p, nee maar dat lijkt me wel een mooie uitdaging.
En ik ga wat artikelen schrijven voor de globalist, is een undergraduate international affairs magazine. Moet vrijdag een draft inleveren voor mijn eerste feature, vandaar de tijdsnood.
Geld is ook niet heel hard nodig momenteel. Nieuwe huurder zit nu in het huis en die heeft een deel van mijn deposit terugbetaald. Misschien kan je volgende maand een klein bedrag overmaken en de rest op mijn rekening laten staan? Ik laat je tegen die tijd wel weten, maar volgens mij heb ik het volgende bedrag niet eens nodig, en ik wil even wat geld sparen zodat ik in juni op vakantie kan naar/in Europa.
En sparen op een Zuidafrikaanse bank is geen goed idee; de financiele situatie van ZA is niet erg positief. Inflatie gaat flink toenemen denk ik, terwijl de rand behoorlijk achteruit loopt, en het zou me niks verbazen als ze binnen een half jaar zo financieel naar de klote zijn dat ze een IMF bail-out nodig hebben.
Over het algemeen lijkt de situatie hier nogal uit de klauwen te lopen, noem me een pessimist, maar met de nieuwe verkiezing gaat er niet veel veranderen, ANC krijgt weer 2/3 meerderheid en deze keer komt die corrupte verkrachter en populistische idioot van een Zuma aan de macht. De economische crisis hier begint nou ook redelijk in te slaan.
Ah, ik vind het allemaal wel interessant eigenlijk. Je zei laatst dat mijn vakkenkeuze “slim” was met de huidige economische crisis, maar ik denk dat het geen goede timing is. Tegen de tijd dat ik afgestudeerd ben loopt de crisis net tegen zijn einde. Tot die tijd is het wel mooi om toe te kijken, natuurlijk.
Oh, en ja, die laptop loopt. dus dat is mooi. (Het gaat nu over de laptop met de ontbrekende toetsen, die door Rik zelf in gebruik is genomen nadat zijn nieuwe laptop weer gestolen was bij weer een brutale inbraak – de inbreker sprong op klaarlichte dag over de ruim twee meter hoge muur met ijzeren pinnen, griste uit de keuken de laptop van Rik en sprong weer terug, terwijl de jongens ernaast met open deur een spelletje zaten te doen).


Zit ruim in de randjes, dus wacht maar tot mei met overmaken van nieuw geld. Zal me ook wat beter leren omgaan met minder geld. Heb die Suzan nog niet ontmoet, maar ga dat vanmiddag doen. Kon d’r niet bereiken op vrijdag.
Alles goed hier..
Gisteren weer een inbraak, maar deze keer heeft de hond hem weggejaagd. Eerste keer dat ik zo’n knakker in zijn ogen kijk als die in mijn huis staat. Freaky..
Ja verder alles prima. Geniet nog even van het strand etc. zolang het nog kan, en het werk wordt ook al wat interessanter.
Oh, ja, en de reden voor deze email, voordat ik het vergeet, is dat die lui toch ontzettend moeilijk aan het doen zijn met die kopieën van mijn diploma. is geen correcte certificatie. Wat moet ik doen dan? Is geen correcte certificatie, breng je originelen.. Heb ik niet.. Is geen correcte certificatie.. etc.. dus, ja, ehm. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen, maar ik neem eerst wel even contact op met IBO, kijken of die iets voor me kunnen doen. Ondertussen hou je oogjes gesperd zou ik zeggen.


Ja ik ga de IBO direct maar even benaderen, die kunnen wel zo’n ding opsturen direct naar de uni. Ben alleen bang dat dat weer hetzelfde document gaat zijn, en die balietroelas zijn niet erg behulpzaam. Nou komt wel goed.
Ja, had ik je niet verteld? Twee maanden of drie ofzo geleden heb ik een zowat pasgeboren puppy van de straat gekocht. Zat onder de vlooien enzo, maar is nu een flinke inbrekerkilller geworden. Dobermann. Grr.
Moet weer aan het werk.


(14 maart 2009)