(Vervolg van een surrealistisch bezoek aan Songdo City)

Eenmaal in het park doe ik een nog vreemdere ontdekking. Een snackbar direct bij de ingang lijkt plotseling verlaten te zijn. Het stinkt ontzettend, dankzij de ongefrituurde, beschimmelde resten die nog in de frituur en op het aanrecht liggen. Het is duidelijk dat niemand de moeite heeft gedaan om terug te komen voor de dure apparatuur.

snackbar...

Even verderop meer tekenen van verval: drie softdrink machines zijn omgevallen en nooit meer rechtop gezet.

drankautomaten...

Maar dit is lang niet het vreemdste aan de Bible Expo. Als Songdo City als lege stad onwerkelijk lijkt, zijn de beelden van de plotseling verlaten Bible Expo ronduit apocalyptisch. Ik zal proberen om dit verlaten en halfverwoeste Bijbellandschap in chronologische volgorde (volgens de Bijbel) te presenteren.

In het begin was er het Paradijs. Op de eerste foto (hier links) staan Adam en Eva, met op de achtergrond het op-een-na-grootste gebouw van Korea (na het hotel in Pyongyang) en het grootste gebouw in Zuid-Korea: de Northeast Asia Trade Tower (NATT), met 65 verdiepingen, een hotel, winkels en apartementen. In 2010 ontmoetten de Minister van Financien van de G-20 elkaar op de vijfenzestigste verdieping.

de tuin van eden

Hierboven is een deel van de tuin van Eden te zien, met, naast de enorme Bijbel een van de vele bijna volledig afgebouwde gebouwen van Songdo.

adam en eva vertrekken uit de tuin

Het vertrek uit Eden: het is moeilijk te zeggen, maar het lijkt erop dat dit het vertrek uit Eden moet voorstellen. In de achtergrond rechts de Songdo Posco Central Park #1 en #2 Buildings, die voornamelijk als residentiële appartementen zullen functioneren.

this too shall pass

Vlak naast Eden staat dit grote plakkaat. Vreemd genoeg is dit citaat nergens terug te vinden in de Bijbel. Mooi is wel dat het een soort self-fullfilling prophecy in zich lijkt te dragen.

suicidale koe?

Boven, links: Een mogelijke synthese van het verhaal van de Ark van Noah en Darwinistische evolutie. De suicidale koe hierboven haalt de survival of the fittest waarschijnlijk niet.

het gouden kalf?

Deze koe (of is dit het gouden kalf?) was een van de slachtoffers van het ingestorte gebouw hieronder dat waarschijnlijk ook uit het Oude Testament komt.

songdo city...

Op de voorgrond: het Bijbels gebouw, allicht Solomon’s tempel of een pyramide. In de achtergrond de North East Asia Trade Tower en drie van de Songdo Posco Buildings.

verwoesting...

Meer scenes van de verschrikkelijke verwoesting die de instorting heeft veroorzaakt. De volgende beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

rampenkitsch...

drama met plastic poppen...

mozes

Mozes op de berg, min de tien geboden…

mozes

goliath

Het compleet afgemaakte lichaam van Goliath. Op de achtergrond: een Pepsi-machine.

sprinkhanenplaag

De Egyptische sprinkhanenplaag. De gebouwen linksachter zijn de  170 meter hoge Posco Towers Central Park 1.

job

Job probeert (tevergeefs) uit Gomorra te ontsnappen.

slavenhandel

Slavenhandel in Egypte.

de walvis

De walvis van Jonas.

(wordt vervolgd)

(Rik Moors, juni 2011)