ruud moors ruud's stokpaardjes aflevering 94
Afstamming
Alle nu levende gewervelde dieren stammen af van een soort lancetvisje. Het lancetvisje is overigens geen visje. De walvis is nauwer aan vissen verwant dan het lancetvisje. Lancetvisjes bestaan al meer dan een half miljard jaar. Recente lancetvisjes lijken sprekend op een fossiel schepseltje dat Pikaia wordt genoemd. Dat schepseltje, meer dan 500 miljoen jaar oud, wordt als het alleroudste chordadier beschouwd. Alle nu levende gewervelde dieren stammen van dat schepseltje af en dat betekent dat ook wij van dat schepseltje afstammen.
Een bos van één boom
Levende wezens hebben niet per definitie seks nodig om zich voort te kunnen planten. Heel veel planten kunnen zonder. In Australië is er een bos dat feitelijk uit één boom bestaat. Die boom heeft zijn wortels vertakt en uit die wortels schieten weer nieuwe bomen de grond uit. Al die ogenschijnlijk losstaande bomen zijn met elkaar verbonden door het wortelstelsel dat ze delen. Genetisch gezien gaat het overduidelijke om één plant.
Seksloze voortplanting
Van veel planten kun je een takje afknippen en als je dat vervolgens in de grond zet, komen er nieuwe wortels aan en heb je een nieuwe plant. Ook hier komt er aan de vermeerdering van de plant geen seks te pas.
Splitsing
Er is een klein diertje, dat uit maar een paar cellen bestaat, dat zich altijd ongeslachtelijk voortplant. Hoe dat diertje ooit is ontstaan is onduidelijk, maar het bestaat al meer dan 14 miljoen jaar. Het plant zich voort door zich te klonen. Op een gegeven moment splitst één exemplaar zich in twee exemplaren. Daar komt geen seks aan te pas. Alle exemplaren die er zijn, zijn dan ook genetisch identiek, aan elkaar maar ook aan alle exemplaren waar ze vanaf stammen.
Vrouwtjes
Er zijn zelfs gewervelde dieren die dat, in extreme situaties, kunnen. Op een afgelegen eiland in de Stille oceaan leeft een reptielensoort die alleen maar uit vrouwtjes bestaat. Die vrouwtjes leggen eieren waaruit alleen maar vrouwtjes voortkomen. Dat is ook logisch omdat ze genetisch volledig identiek zijn aan hun moeder. De eieren zijn niet bevrucht door een mannetje.
Aanpassing
Waarschijnlijk is er ooit één exemplaar van die reptielensoort op dat eiland terechtgekomen, wellicht drijvend op een stuk hout waar wat wier aan vast was blijven zitten, en heeft dat exemplaar zich aangepast aan haar omgeving, door zich ongeslachtelijk te gaan voortplanten, omdat er op dat eiland genoeg voedsel te vinden was om ook kroost te kunnen voeden.
Genetische kopie
Sommige mensen geloven dat Maria, de moeder van Jezus, maagdelijk van Jezus bevallen is. Dat is feitelijk onmogelijk. Want als Maria geen seks had gehad, dan was Jezus, als ze al geboren was, een genetische kopie van Maria geweest. Zonder seks had Jezus geen man kunnen zijn.
Eerst de vrouw, dan de man
Pas sinds het leven zich door middel van seks verspreidt, zijn er mannen. Daarvoor bestonden mannen simpelweg niet. Als een foetus geen verandering ondergaat, groeit die foetus vanzelf uit tot een vrouw. Pas als er, tijdens de ontwikkeling van die foetus, een hormonale verandering plaatsvindt kan die foetus zich tot een man ontwikkelen.
Ontwikkelstoornissen
Soms zet die verandering zich in, om, om wat voor een reden dan ook, plots tot stilstand te komen. Dan is het mogelijk dat een vrouw zonder baarmoeder wordt geboren, omdat ze in de periode dat haar baarmoeder aangemaakt had zullen worden, heel even in een man dreigde te veranderen.
Hermafrodiet
Ook is het mogelijk dat zo’n verandering zich niet helemaal doorzet en een kind wordt geboren als hermafrodiet. Dan heeft dat kind zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen.
Zonder vrouw geen leven
Feitelijk zijn alle mannen verbouwde vrouwen. De penis van een man is feitelijk een uitgegroeide clitoris. Alleen vrouwen zijn in staat om het leven daadwerkelijk door te geven. Zonder mannen zou er nog steeds leven zijn, maar zonder vrouwen was er geen leven mogelijk. Alle leven stamt uiteindelijk van het vrouwelijke af.
Vrouwen zijn essentieel
De allereerste cel die zichzelf kon reproduceren, was een vrouw, geen man. Veel planten hebben geen mannetjesplant nodig om zich te kunnen reproduceren en zelfs sommige meercellige dieren zijn in staat om zich ongeslachtelijk te reproduceren. Er hoeft maar bij één of twee vrouwen in de wereld een mutatie te ontstaan waardoor die vrouwen zichzelf kunnen klonen en mannen zijn voor het overleven van de menselijke soort niet meer nodig.
Zonder seks
Dat ik een man ben heb ik aan het ontstaan van seks te danken, of te wijten, het hangt er maar van af hoe je het bekijkt. Als de mens zich zonder seks had weten te ontwikkelen dan was ik er niet geweest. Ik zou bijna zeggen: dan zou ik een vrouw zijn geweest, maar dat is flauwekul. Dan zou ik genetisch een kloon van mijn moeder zijn geweest. Een deel van wie ik ben zou er dan niet zijn geweest. En dan zou ik niet mezelf maar iemand anders zijn geweest.
De essentie
Toch kan ik tot geen andere conclusie komen dan dat ik in oorsprong een vrouw ben geweest. Dat geldt voor alle mannen. Pas nadat er, onder invloed van hormonen een verandering plaatsvond, veranderde de ontwikkeling tot vrouw in een ontwikkeling tot man. Maar in essentie was ik een vrouw. Pas toen ik veranderde werd ik man.
De man als toevoeging
De essentie van elk levend wezen is het vrouwelijke. Het mannelijke is hooguit een toevoeging. En zo voel ik dat ook: de essentie van mijn wezen is het vrouwelijke. Het mannelijke is hooguit een toevoeging.
De voormoeders
Het zijn onze voormoeders die ons gebaard hebben. Onze voorvaders hebben hooguit wat zaad gestort. Het zijn onze voormoeders die ons in hun lichamen hebben laten groeien, die hun voedsel met ons deelden, die alle materiaal waaruit we bij onze geboorte bestonden, aan ons hebben geleverd. Elke pasgeboren baby bestaat voor bijna honderd procent uit het materiaal dat zij of hij aan haar of zijn moeder onttrokken heeft. Dat ene kleine zaadcelletje dat de vader bijdroeg was weliswaar essentieel, maar stelde in omvang nauwelijks iets voor.
In de Dao De Jing schreef Laozi het volgende:
- De geest van levenskracht sterft niet,
dat noemen we de essentie van het vrouwelijke.De essentie van het vrouwelijke als doorgang,
dat noemen we de oorsprong van het bestaan van hemel en aarde.Onafgebroken gaat dat bestaan door,
zonder dat het enige moeite lijkt te kosten.
Het zijn onze voormoeders die ons gebaard hebben. Zij zijn de oorsprong van ons bestaan.
Ruud Moors’ eerdere wekelijkse bijdragen aan dit magazine vind je hier: