ruud moors woorden, zinnen en verhalen aflevering 24
Fenomenaal!
Dit essay is VERRASSEND, SPECTACULAIR, INTERESSANT en BOEIEND! Het gaat over een FENOMEEN van ongekende omvang. Dat fenomeen kan simpelweg worden samengevat onder het inzicht dat OPSCHEPPEN LOONT!
Geen addertjes!
In de krant die ik dagelijks lees, staat met enige regelmaat een advertentie voor een cursus daytraden die elke vrijdag in een vd Valk wordt gegeven door de 79-jarige Rob Wessels. Deze cursus is volledig praktijkgericht en kost 475 euro, maar als tweede persoon betaal je maar de helft. Er zitten, zo wordt ons verzekerd, GEEN ADDERTJES ONDER HET GRAS! Voor dat geld krijgt u een cursusdag in vd Valk, een vers ontbijt en lunch (dus geen oudbakken broodjes en lauwe koffie!) een boek met stappenplan, handelsrobot software en een opfrisdag naar keuze (waardoor u, als u voor half geld mee mocht, daarvoor wel twee dagen op cursus mag, dus eigenlijk voor kwart geld, ook al meldt de advertentie dat niet).
Een vrijdenker
Wie is Rob Wessels? Rob Wessels (79) heeft meer dan 20 jaar ervaring (wat hij met de eerste 59 jaar van zijn leven heeft gedaan vermeldt de advertentie niet) en is, volgens zijn eigen advertentie een VRIJDENKER. Ook brengt hij de cursus met PASSIE, EEN DOSIS HUMOR en een borrel (of die dosis humor gestimuleerd wordt door die borrel vermeldt de advertentie ook al niet). Hij presenteert BEVLOGEN, GEDREVEN, VURIG en VOL ENTHOUSIASME. Ook verwent hij zijn cursisten met lekker eten en drinken terwijl hij live geld uit de beurs hengelt. Uit wiens beurs hij dat geld hengelt, laat de advertentie in het midden, maar het zou mij niet verbazen als dat vooral de beurs van de cursisten is.
Vijfdubbele passie
Hoe vaak kun je hetzelfde zeggen met verschillende woorden? Als iemand PASSIE heeft, dan betekent dat toch al dat hij of zij BEVLOGEN, GEDREVEN, VURIG en VOL ENTHOUSIASME is, zou je denken. Dat zijn allemaal woorden voor hetzelfde, maar door ze achter elkaar te zetten. lijkt het alsof Rob niet alleen PASSIE heeft, maar ook BEVLOGEN, GEDREVEN, VURIG en VOL ENTHOUSIASME is. Zo kun je van één eigenschap wel vijf verschillende eigenschappen maken. Dat vind ik ook het knappe van die advertentie van Rob Wessels. Hij heeft niet alleen een PASSIE om geld te verdienen, maar doet dat ook nog BEVLOGEN, GEDREVEN, VURIG en VOL ENTHOUSIASME. Je zou er bijna zo’n cursus door gaan volgen.
Elke week
Het werkt wel, hoogstwaarschijnlijk. Zo’n advertentie kost redelijk veel geld. Het elke vrijdag huren van een zaaltje in vd Valk zal ook niet goedkoop zijn. En die advertentie zie ik, ik ben er op gaan letten, al zo’n jaar of wat, met wekelijkse regelmaat voorbijkomen. Ik kan het niet nalaten om elke keer weer de reacties van de cursisten te lezen. Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat die allemaal door dezelfde persoon zijn geschreven, maar daar kan ik me natuurlijk in vergissen.
Positief
De positiviteit spat van die advertentie af. En positiviteit verkoopt!
Opscheppen
Ik heb Donald Trump ooit horen zeggen dat hij opscheppen als een positieve eigenschap ziet. Je kunt het, volgens hem, niet genoeg doen, zelfs niet als je moet bluffen. Zo verkoop je jezelf, zelfs als wat je te koop hebt eigenlijk niets voorstelt. Maar het gaat niet om wat je verkoopt, het gaat erom dat je verkoopt.
Opscheppen loont
Volgens redelijk recent onderzoek blijkt dat mannen, in wetenschappelijke publicaties, hun positieve onderzoeksresultaten vaker in ronkende termen aanprijzen dan vrouwen. Dan gebruiken ze termen als NIEUW, UNIEK, VEELBELOVEND, SPECTACULAIR, INSPIREREND, EXCELLENT en PROMINENT. Een van de weinige woorden die vrouwen gebruiken om hun positieve onderzoeksresultaten onder de aandacht te brengen, is het woord ONDERSTEUNEND. Dat heeft gevolgen voor de aandacht die betreffende onderzoeksresultaten krijgen, vooral in het voordeel van mannen. Hun toonzetting, de manier waarop ze hun onderzoeksresultaten promoten, zorgt ervoor dat hun artikelen vaker door andere onderzoekers worden geciteerd. En hoe vaker je onderzoek door anderen wordt geciteerd, hoe serieuzer je genomen wordt in de academische wereld. Je krijgt er meer status door en je kansen op een mooie loopbaan worden er ook al door vergroot. Met andere woorden; OPSCHEPPEN LOONT!
Aandacht
Alles draait om het genereren van aandacht. En aandacht genereer je door iets te doen dat opvalt. Ook als je iets doet wat op zich niet zo opvallend is, kun je er de aandacht op proberen te vestigen door het opvallend te maken. Als je iets wat gewoon is als UNIEK aan de man weet te brengen, krijgt het plots veel meer aandacht. Aandacht trekken is op zichzelf al een kunst. Ook in de kunst. Vaak lijkt het wel of aandacht trekken de kunst IS. In de kunstwereld begint me dat danig te vervelen. Dan plakt er iemand een banaan met een stuk ductape tegen een muur en vraagt (en krijgt) daar 120.000 euro voor. Dat soort aandachttrekkerij heb ik al zo vaak gezien dat het me de keel uit begint te hangen. Dat kan ik ook. In plaats van een banaan hang ik dan een rij paardenpenissen met grote spijkers aan een kruis. En dat kruis hang ik dan weer aan een museummuur. SUCCES VERZEKERD! Reken maar dat dat aandacht oplevert.
Professionele aandachtstrekkers
Schreeuwen om aandacht zouden we eigenlijk moeten leren negeren. In plaats daarvan wordt het vaak beloond. Er zijn personen en families die wereldberoemd zijn omdat ze professionele aandachtstrekkers zijn, maar ook niet meer dan dat. TRUMP! KARDASHIAN! PARIS HILTON! Voor mij mogen ze in het museum, maar dan wel in het depot, om ze vervolgens nooit meer tentoon te stellen.
Imponeermuziek
Ook in de muziek hebben de aandachtstrekkers het vaak voor het zeggen. Soms lijkt het alsof musici vooral willen imponeren. Dat levert immers de meeste aandacht op. Maar het zorgt niet voor de beste muziek. Die wordt gemaakt door mensen met een intrinsieke motivatie om muziek te maken, ook als dat betekent dat ze niet constant in het middelpunt van de belangstelling staan.
Diepgang
Dus als je je weer eens laat IMPONEREN door een gitarist die zesentachtig noten in één seconde weet te proppen, of een zangeres die elk woord wel van vier uithalen weet te voorzien (om daarmee grote EMOTIONELE DIEPGANG te suggereren), trap daar dan niet in. Verleg je aandacht naar die muzikant of kunstenaar die verdiept aandacht legt in zijn of haar kunst. Daar zit de ware schoonheid. Schoonheid ontstaat door aandacht te geven, niet door aandacht te trekken. Echte inzichten ontstaan door mensen die onderzoek doen vanuit een intrinsieke motivatie en die van daaruit tot hun conclusies komen. Niet door mannen (of vrouwen) die vooral bezig zijn de aandacht op zichzelf gericht te krijgen.
Focus verleggen
Het zou zowel de wetenschap, de politiek en de kunst ten goede komen als wetenschappers, politici en kunstenaars die met aandacht hun metier beoefenen, de waardering krijgen die ze verdienen. En dat de focus niet op de bluffers, opscheppers en roeptoeters gericht wordt, zoals nu vaak het geval is.
Ruud Moors’ eerdere wekelijkse bijdragen aan dit magazine vind je hier: