Negen verschillende letters
Iedere dag begin ik mijn dag met het oplossen van de puzzels in mijn dagblad. Elke zaterdag staat er een lettersudoku in. Inplaats van 9 cijfers worden 9 letters gebruikt. Die 9 letters vormen in een bepaalde kolom, samen een woord. Om dat mogelijk te maken moet elk woord uit 9 verschillende letters bestaan, voor elk cijfer een andere letter. Dat betekent dat de makers van die lettersudoku’s een grote hoeveelheid woorden moeten verzamelen die uit 9 verschillende letters bestaan. Als een letter twee keer voorkomt, werkt de sudoku immers niet meer. Dat lokte een inventarisatie van woorden die uit 9 verschillende letters bestaan bij mij uit. Ik geef hier de lijst die ik, tot nu toe, heb weten samen te stellen. (Noot: de ‘ij’ beschouw ik als 2 letters; de ‘i’ en de ‘j’)

BOVENHUIS  PLATVISJE  MUIZENVAL  ZONDAGMIS  HERFSTDAG  WINTERDAG  THUISZORG  KLAPROZEN  GRAPJURKEN  SCHULDIGE  LIMONADES  ZOMERHUIS  NACHTWERK  SCHRIFTEN  VLUCHTWEG  DAGELIJKS  KLOPJACHT  AFSLUITEN  BIJZONDER  BEZOEKDAG  BRANDPLEK  KRUITDAMP  STOPLICHT  SLAGBOMEN  LACHFILMS  COMPAGNIE  THUISWERK  FORMATIES  BIOGRAFIE  CHRONIQUE  KINDVROUW  MUZIKALER FILMKUNST  MILJARDEN  WACHTGELD  VERFKWAST  PREDIKANT  OPSNIJDEN  AFSNIJDEN  SCHRIJVEN  HORTENSIA  VOLKSWAGEN  KOEHANDEL  OPRUIMEN  ALGORITME  FORMULES  AFRUIMEN  OPMERKING  AFKEURING  WARENHUIS  CLOWNSPAK  CLOWNTJES  ZWAKTEBOD  BRUINHEMD  DWANGBUIS  ORGANISTE  SCHOEPRAD  UITLACHEN  ZOMERTIJD  BIJVANGST  AVONDMIST  BRUIDEGOM  SPRUITEN  TOPNIEUWS  GARENKLOS  FRAMBOZEN  ABRIKOZEN  BUNGALOWS  AFPRIJZEN  HUISCLOWN AFGLIJDEN  ONDERWIJS  WONDERIJS

Tien verschillende letters
Toen ik met dit lijstje bezig ging, vroeg ik me af of er ook woorden zijn met meer dan 9 letters die uit allemaal verschillende letters bestaan. En ja, die zijn er. Het volgende rijtje bestaat uit woorden met 10 letters die allemaal verschillend zijn. Ook hierbij beschouw ik de ‘ij’ als twee letters.

IJSKLONTJE  RUITENVIJF  YOGHURTIJS  NOBELPRIJS  SCHULDIGEN  BOSWACHTER  ABRIKOZEN  VROUWELIJK  OPVANGHUIS  NAUWELIJKS  SCHILDERIJ  PSYCHIATER  SCHOFTERIG  SCHOUDERLAP  NIEUWMARKT  ALGORITMES  BEWUSTZIJN  STOKEBRAND  BELANGRIJK  AFSCHUIVEN  MANTELZORG  GRIJNSLACH  SCHADELIJK  SLACHTERIJ  OCHTENDMIS  FRUITSAPJE  DRUIVENJAM  VROEDSCHAP  FLATGEBOUW  HANGBUIKJE  JOURNALIST WONDERLIJK  GASBEDRIJF MONDHARPJE  KWIJTRAKEN  BESCHAVING  OPLUCHTING

Elf verschillende letters
Natuurlijk kon ik niet anders dan na die lijst met woorden met 10 verschillende letters, kijken of er ook woorden die uit 11 verschillende letters bestaan, bestaan. En ja hoor, ook die zijn er.

HANGBUIKJES  JOURNALISTE VROUWENARTS  OMSCHRIJVEN  BANKSCHROEF  BESCHOUWING  OPSCHRIJVEN  AFSCHRIJVEN  NIEUWSMARKT  VRIENDSCHAP  OMZETDALING  SCHROEFBLAD  TROUWADVIES  CLOWNSPAKJE  HERFSTCLOWN  SCHANDELIJK  LINKSACHTER  JACHTVOGELS  SCHUIFRAMEN  ROZENSTRUIK    DUIVELSGROT  STRUIKELPAD  BUNGALOWTJE  VROUWENLIJK  MONDHARPJES

Twaalf verschillende letters
Hier kunnen we het uiteraard niet bij laten. Dus volgt een rijtje met woorden die uit 12 verschillende letters bestaan.

GASTVERBLIJF  TROUWANGSTIG  KINDEROPVANG  OPVANGHUIZEN  AFSCHUWELIJK  BELANGRIJKST  WONDERLIJKST  CLOWNSBUIKJE  ZWIJGSCHANDE  SCHIJNZWAGER  BRUIDEGOMPAK  ONGELUKSRAMP  CLOWNSMUZIEK  GEBRUIKSCLOWN BUNGALOWTJES

Dertien dan?
De vraag is natuurlijk of er ook woorden bestaan die uit 13 verschillende letters bestaan. Dat is immers al de helft van de letters van het alfabet! Ik heb er een paar.

KINDVROUWTJES  PROBLEMATISCH  REMBRANDTHUIS  CLOWNADVISEUR  MUZAKCLOWNTJE  SCHRIJFVULPEN  TOPSCHILDERIJ  DRUIVENJAMPOT  ONGELUKSCHADE

Veertien
Maar zijn er ook woorden die uit 14 verschillende letters bestaan? Tja, die zijn er. Misschien zijn sommige woorden wat ongewoon, maar goed.

CLOWNTJESPRUIK  PINDAVROUWTJES  MUZAKCLOWNTJES  BANKOPZICHTERS

Vijftien
Ook woorden die uit 15 verschillende letters bestaan, bestaan.

BADHUISCLOWNTJE  BIJVANGSTHOUDER  KINDEROPVANGHUT

Zestien
Om nog langere woorden te maken die uit verschillende letters bestaan, dient het creatieve brein zich wat vrijheden te permitteren. Eerst maar eens een aantal woorden die uit 16 verschillende letters bestaan.

KRUIDVATJESCLOWN  ONGELUKSDAMPVRIJ  CLOWNTJESBADKUIP FOPVINGERSKLUCHT

Zeventien
En dan de woorden die uit maar liefst 17 verschillende letters bestaan.

BANKOPZICHTERSLUW (kan op twee manieren gelezen worden; als bankopzichter-sluw of als bankopzichters-luw). En dan drie variaties met dezelfde letters:

CLOWNTJESKRUIPBAD  CLOWNTJESBADPRUIK  BADCLOWNTJESPRUIK

Negentien en twintig
En dan zijn er zelfs woorden die uit meer dan 17 letters bestaan, zoals:

FOPDAGVINDERSKLUCHT(19) en FOPVINGERSZWAMKLUCHT(20)

Zes ontbrekende letters
Een ‘zwamklucht’ is een klucht met veel geklets, dat is duidelijk. en als die zwamklucht over ‘fopvingers’ gaat, dan is dat uiteraard een FOPVINGERSZWAMKLUCHT. Het is waarschijnlijk het langste woord dat te maken valt met allemaal verschillende letters die maar één keer voor mogen komen. Er komen namelijk maar 6 letters (B, D, J, Q, X, Y) niet in voor!

Meer? Iemand?
Als iemand een woord weet te verzinnen dat uit meer dan 20 verschillende letters bestaat, waarbij geen enkele letter meer dan één keer mag voorkomen, dan hoor ik dat graag.