the beatles in holland

- ter brugge, van gelder, ligtenberg en schreuders
the beatles in holland
- het bezoek van john, paul, george en jimmie aan nederland

The Beatles in Holland is een curieus boek dat inzoomt op het korte bezoek dat The Beatles, dat wil zeggen Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en de voor de zieke Ringo Starr invallende drummer Jimmie Nicoll, van 5 tot 7 juni 1964 brachten aan Nederland. Er werden twee concerten gegeven, een rondvaart door de Amsterdamse grachten gemaakt en wat interviews afgegeven, en het boek loopt alles tot in de allerkleinste details langs.

De vragen die daarbij meteen opkomen zijn: is dat leuk en is dat belangrijk? Het antwoord op beide vragen is een volmondig en uitbundig JA!

Jan-Cees ter Brugge, Henk van Gelder, Lucas Ligtenberg en vormgever Piet Schreuders schreven hier een stukje "kleine geschiedenis" dat juist door de gedetailleerdheid en de "tongue-in-cheek" die je daarbij af en toe voelt (want het levert af en toe zonder meer humoristische passages op) een boek op dat je met zeer veel genoegen van begin tot eind leest, ook al lijkt het soms wat uit de bocht te vliegen met details die niet ter zake lijken.

Maar het zijn vaak juist die details die ervoor zorgen dat je weer even helemaal terugbent in 1964, en waarmee de vier schrijvers en samenstellers van het boek overtuigend aantonen dat we hier inderdaad met een soort van kantelpunt te maken hebben in de geschiedenis van Nederland. De jaren zestig lijken inderdaad pas echt te beginnen op dat moment, als de ongelofelijke lulligheid van een Herman Stok bijna ondraaglijk wordt. Dan hebben we er als jeugd van Nederland ineens echt genoeg van.

Of de tenenkrommende Willem O'Duys die in zijn televisieprogramma een Beatlepruik opzette om de Beatles maar zo belachelijk mogelijk te maken. Wat er tot dat moment wel en niet kon op televisie, en in tijdschriften en kranten wordt hier nog weer eens goed duidelijk. Je zit soms met kromme tenen de benauwende lucht van de jaren vijftig op te snuiven. Dat juist The Beatles met hun frisse, brave popliedjes zo'n impact zouden hebben en de aanzet zouden geven voor de bevrijding van de jaren zestig is achteraf gezien eigenlijk tamelijk onvoorstelbaar.

The Beatles in Holland levert op een ontzettend leuke manier een stukje kleine geschiedschrijving die de start van de jaren zestig mooi in beeld brengt. Perfect voorzien van krantenknipsels en ander archiefmateriaal, dat allemaal door vormgever Piet Schreuders voorbeeldig in het boek verwerkt is, op zo'n manier dat je de neiging hebt om elk hoekje van het boek te gaan bestuderen, als je erachter bent gekomen dat er op onverwachte plekken weer een grapje verborgen zit. Een geweldig leuk boek, en zeker niet alleen voor Beatles-fans, maar voor iedereen die van "kleine geschiedenis" houdt, of die wat meer wil weten van de omslag van de benauwende jaren vijftig naar de bevrijding van de sixties.

Prijs van het boek: 19,64

  • Ter Brugge, van Gelder, Ligtenberg en Schreuders - The Beatles in Holland - Walburg Pers - ISBN 9789057309892.

  • Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: The Beatles in Holland

tekening van eppo doeve...

Voor Elseviers Weekblad was de veelzijdige tekenaar en schilder Eppo Doeve bij het concert in Blokkker, waar hij deze tekening maakte. Hij mocht achter op het podium staan, wat heel bijzonder was, omdat de andere persmensen in een vak achterin de zaal waren geplaatst.

beatlepruiken

Kleine geschiedschrijving - de Beatle-pruik... 

 

terug naar de startpagina van moors magazine