een uitgave van radio bulletin

electronisch jaarboekje
- 1952

In de Rommelmarkt vond ik een piepklein verbleekt boekje waarvan de titel nauwelijks meer te lezen was. Het bleek het Electronisch Jaarboekje 1952 van Radio Bulletin te zijn, en het bleek, zelfs voor een non-techneut als ik, een buitengewoon fascinerend boekje te zijn.

Zo bleek de wereld er ineens heel anders uit te zien als je hem bezag door de ogen van de radio-zendamateur in Nederland anno 1952. Zie de radio-afstandkaart hiernaast.

De heldere, duidelijke tekeningetjes van Amerikaanse buizen hebben wat mij betreft dan weer een kwaliteit die de abstracte kunst bijna benadert, zeker als je een paar bladzijden achter elkaar ziet.

Maar het intrigerendste is toch wel de bouwplaat voor de amateur televisie ontvanger die op een paar uitklappagina's te vinden is. Want we hebben het hier over 1952, toen er nog helemaal geen televisie-uitzendingen waren. Dat was allemaal nog toekomstmuziek. Maar hier konden amateurs alvast hun eigen televisie bouwen. Er werden wel de nodige waarschuwingen bij gegeven, zoals: "Gezien de levensgevaarlijke hoge spanning in TV apparaten is uiterste voorzichtigheid geboden".

Al met al een buitengewoon intrigerend boekje.

electronisch jaarboekje 1952

de vreemde wereld van de radio-afstandkaart...

amerikaanse buizen

televisiebouwplaat

waarschuwing van philips

 

terug naar de startpagina van moors magazine