prinsengracht

prinsengracht
- lodewijk brunt en kees tamboer

De kleine geschiedenis is soms wat minder klein dan hij op het eerste gezicht lijkt. In het boek dat  Kees Tamboer en stadssocioloog Lodewijk Brunt maakten over de Amsterdamse Prinsengracht komt niet alleen de hele geschiedenis van Amsterdam (en Nederland) en passant langs, maar er worden ook de meest uiteenlopende kleine verhalen verteld, van een pijpenkabinet of de Eerste Nederlandsche Hoedenindustrie tot en met de onderduikgeschiedenis van verzetsstrijder van Randwijk, die vanuit een pand aan de Prinsengracht de verzetskrant Vrij Nederland oprichtte.

De verhalen van Tamboer en Bunt worden geïllustreerd met foto's van Lodewoijk Bunt, die de Prinsengracht anno nu laten zien, waardoor er bijvoorbeeld voor het huis waar van Randwijk woonde een fiets staat met een plastic zak over het zadel. Die foto's nodigen je uit om de teksten te gaan lezen, want een paar foto's van Tweelingdeuren of merkwaardige brievenbussen maken nieuwsgierig. En dat doen veel meer van die foto's. Daardoor lees je dit boekje gretig uit.

Overigens hebben de auteurs niet alleen oog voor de monumentale grachtenpanden, maar is er ook aandacht voor de woonboten die zij aan zij in de gracht liggen, of voor de creatieve manieren waarop de bewoners de gracht groen proberen te houden.

Als je het boek uit hebt ben je geneigd meteen naar Amsterdam af te reizen en met het boek in de hand de Prinsengracht langs te lopen.

Het verbazingwekkende is dat Bunt en Tamboer in een vrij bescheiden boek van nog geen tweehonderd pagina's zo'n uitgebreid beeld van één gracht weten te scheppen. En het zijn juist die kleine geschiedenissen en anecdotes die het boek bijna universeel maken. Een heerlijk boekje dat onde meer laat zien dat geschiedenis zeker niet saai hoeft te zijn.

  • Lodewijk Brunt en Kees Tamboer - Prinsengracht - Uitgeverij Boom - ISBN 978-9085069362

prinsengracht amsterdam anno 2010

nummer 21...

het verhaal van nummer 21...

tweelingdeuren...

 © Kees Tamboer, foto's en © Lodewijk Brunt, tekst, 2010

 

terug naar de startpagina van moors magazine