pictorial guide to rving?....

- pictorial guide to
rving
- ansichtkaarten met recreational vehicles (rv's)

De titel van het boek is voor ons, Nederlanders, geheimtaal, want wat staat daar nu eigenlijk? Pictorial Guide to RVing? Wat is RVing in vredesnaam? De foto van een grote uitgeholde boomstam op wielen verduidelijkt op het eerste gezicht ook niet echt veel, maar als je weet dat RV staat voor Recreational Vehicles wordt het al wat duidelijker. Spreek het om te beginnen uit als "Aar-Viejing". RV staat voor Recreatie Voertuigen dus, oftewel Vakantie op Wielen.

En dan blijkt het boek een magnifiek stukje marginale geschiedenis te belichten, namelijk die van de vakantie op wielen in de twintigste eeuw, vastgelegd in 350 ansichtkaarten. De boeken van uitgeverij Schiffer zijn in eerste instantie vooral bestemd voor de markt van de verzamelaars, dus de marktprijzen van de ansichtkaarten staan er altijd keurig bij vermeld, maar eerlijk gezegd vind ik ze vooral leuk door de nonchalante, onnadrukkelijke manier waarop je een stuk alledaagse geschiedenis voorgeschoteld krijgt.

Dit is de vergeten geschiedenis van de gewone man en vrouw, de geschiedenis van de goedkope vakantie, van het improviseren, van het simpele vakantieleven. En het feit alleen dat het allemaal bijna een eeuw lang is vastgelegd op ansichtkaarten stemt me al bijzonder vrolijk. En als je het boek doorbladert wordt je per bladzijde nog vrolijker, want de trots waarmee die campers en caravans in al hun soms bizarre variaties hier gepresenteerd worden en de vrolijkheid van de cartoonkaarten werken buitengewoon aanstekelijk.

Een boek om te koesteren en door te bladeren als je humeur even een oppepper nodig heeft.

  • John Brunkowski & Michael Closen - Pictorial Guide to RVing - te bestellen bij Bushwood Books voor 8.50 pond

 

USA rond 1920

USA, rond 1920, uitgeholde reuzenbomen werden op vrachtwagenchassis gemonteerd en gebruikt als kampeerwagens.

yellowstone park, poststempel 1924

Yellowstone Park, gepost in 1924. Gedrukte tekst: "A Yellowstone Public Automobile Camp". Op de voorkant heeft de afzender een tekst geschreven, want op de achterkant mocht je toen alleen het adres schrijven. De foto werd gemaakt door JE Haynes, de officiŽle parkfotograaf, en dit soort foto's was bedoeld om meer mensen met de auto de natuur in te krijgen.

schuine kaarten

De bovenste ondeugende kaart is een Amerikaanse uit 1940, de onderste een Engelse uit 1970, met een typisch Britse caravan.

twee nederlandse kaarten...

Op twee Nederlandse kaarten zijn fietsers te zien, met zeer zware bepakkingen.

 

terug naar de startpagina van moors magazine