Als je het dorp Haren van de kant van Glimmen, dus vanuit het zuiden, binnenrijdt, word je aan het begin van het centrum geconfronteerd met een rotonde. Dat schijnt voor vele verkeersproblemen de ideale oplossing te zijn, dus daar zeuren we verder niet over. Hij ziet er op dit moment, half december 2002, zo uit:

de rotonde aan de zuidkant van het centrum

Dat ziet er mooi ruim uit, niet? Voor het zover was moest er nog wel het een en ander gebeuren. De Rijksstraatweg ten zuiden van de rotonde lag er bijvoorbeeld al, toen men besloot dat er toch beter “zoab” kon komen. Geen probleem, er hoefden alleen wat sleuven te worden gegraven en opnieuw met het juiste spul geasfalteerd te worden en Haren had een stil wegdek.
Maar dat was nog niet alles. Toen de eerste harmonicabus over de rotonde reed kwam hij hopeloos vast te zitten. Zo vast, dat er een kraan moest komen om de bus te bevrijden. De rotonde is toen maar opgebroken en wat ruimer gemaakt.
Het plan om aan de noordkant van het centrum ook een rotonde te leggen op een plek waar nog minder ruimte is, is nog niet opgegeven.

bushalte

Vlak na de rotonde is de bushalte. De strook links is bedoeld voor de voetganger die de bus in wil. Het pad rechts leidt naar een bushokje. Curieus detail op deze plek is, dat er geen voetpad is. Het bord staat bijvoorbeeld in een groenstrook. Je moet wel héél goed om je heen kijken om te zien wat voor idiote omweg je moet maken om bij de bushalte te komen, en als je uit de bus stapt is het al helemaal onduidelijk waar je moet lopen als je naar het dorp wil.

voetspad

Goed, we zijn nu op de Rijksstraatweg in het centrum aangekomen. Rijbaan, fietspad en voetgangerspad lopen in elkaar over. De fietser wordt geacht op de rijbaan te fietsen, maar mag ook op het fietspad. Op de rijbaan omdat de gedachte die er achter zit is, dat het langzame verkeer zo het snelverkeer afremt. De praktijk wijst op dit moment al uit dat dit een naïeve gedachte is, maar dit terzijde. Fietsers en voetgangers worden gescheiden door een streepje zwarte stenen. Om toch een wat duidelijker scheiding tussen rijbaan en fietspad aan te geven zijn er bomen geplant, die het fietspad halveren. Als in de lente de bomen gaan uitlopen wordt, vrees ik, het hele fietspad onbruikbaar. Maar goed, de stoep is breed genoeg, nietwaar?

lantaarnpaal op fietspad

Oeps, die lantaarnpaal moeten we ook nog ergens kwijt. Op het fietspad dan maar. Ik heb er in ieder geval al één fietser tegenop zien knallen. Je moet ook heel goed blijven kijken naar de zwarte lijnen, want op de meest onverwachte plekken zitten er bochten. Omdat er parkeerruimte moest komen bijvoorbeeld, zoals hier, of om de fietser de rijbaan op te leiden. Voor voetgangers is het allemaal nog verwarrender dan voor fietsers, omdat er nergens stoepjes of drempels zijn. Je loopt dus op het fietspad zonder dat je dat doorhebt. Kinderen en bejaarden lopen ook makkelijker de straat op, omdat het geheel te veel doet denken aan een voetgangersgebied. Een ander deel van het centrum is overigens wel degelijk voetgangersgebied, en dat maakt het nog extra verwarrend, omdat fietsers daar weer niét mogen fietsen, terwijl ze dat in de rest van het centrum juist overal wel moeten doen.

hekje

Dat de situatie wat onduidelijk bleek te worden had men al vrij snel in de gaten. Behalve bomen werden er toen ook maar wanstaltige hekjes geplaatst. Hier zie je het begin van het plein voor de kerk. Door de lange schaduw lijkt het hier alsof de weg gewoon doorloopt, maar automobilisten zie je op deze plek verwilderd om zich heen kijken. Ze komen op een open plein terecht, en het is echt even zoeken naar de plek waar de Rijksstraatweg weer verder gaat (zie de rode auto).

 einde plein

Ter hoogte van het Raadhuisplein is er weer een soort van plein gemaakt. Niet alleen voor automobilisten is het onduidelijk, ook fietspaden en voetpaden zijn hier verdwenen. Hier zie je het einde van dat plein. Achter de geparkeerde taxi begint het fietspad weer, voor de fietser op dit moment dus even onzichtbaar. De auto links rijdt overigens niet, maar staat gewoon willekeurig geparkeerd.

bocht

Aan het einde van het centrum (als je van het zuiden komt) word je als fietser naar de behoorlijk smalle rijbaan gedwongen. Hoe smal? Twee bussen kunnen elkaar nét passeren met vijf centimeter speling.
Hier gaan in de toekomst dus ongelukken gebeuren, dat is tamelijk voorspelbaar. Dat geldt overigens voor het hele centrum. Er zijn al macabere weddenschappen afgesloten door mensen die ervan overtuigd zijn dat er binnen een jaar minstens één dodelijk verkeersongeluk zal plaatsvinden in het centrum van Haren.

We hebben nog meer foto’s die verduidelijken waarom het centrum van Haren een rampgebied geworden is.