Bij het Raadhuisplein is ook een bushalte, en ook hier stap je meteen op het fietspad. De bus stopt op de rijbaan en blokkeert op dat moment dus alle verkeer. Rechts op de foto kun je zien dat de tegeltjes er weer een keer uit zijn geweest. Dat was niet de eerste keer, en niet de eerste plek. Het lijkt soms wel of alle tegels er twee keer zijn ingelegd, omdat er nog iets moest veranderen.

bushalte raadhuisplein

De blauwe bus staat daar overigens pontificaal midden op het fietspad. De foto’s zijn gewoon op een willekeurig, vrij rustig moment genomen, maar zoals je ziet is de verwarring zelfs al groot als het rustig is.

tijdelijk fietspad?

Het fietspad buigt hier naar links naar de bomen, om even later naar de rijbaan door te gaan. Dat leek toch niet helemaal safe blijkbaar, dus is het fietspad tijdelijk rechtdoor getrokken met een gele streep.

begin van het fietspad

Zo ziet het eruit als je vanaf Groningen komt met de fiets. Hier zijn de werkzaamheden nog niet helemaal afgerond, zoals dat zo mooi heet. De gele streep is dus tijdelijk. Het is de bedoeling dat je straks vanaf de rijbaan achter de bushalte langs fietst. Wanneer “straks” is, is nog volstrekt onduidelijk.

einde fietspad

Het fietspad eindigt hier in een punt. Een week geleden stond er bij die punt een bordje “einde fietspad”, maar dat zorgde voor zoveel verwarring dat het weer is weggehaald. Bij toeval liep ik kort geleden langs een groepje mannen dat stond te discussiëren over de plaatsing van een ander verkeersbord. Over welk bord het nu moest worden, en waar het precies moest komen te staan. Let wel: die discussie vond plaats toen alles al klaar was, en blijkbaar wordt er dan eerst even gekeken of het bord bevalt, en anders wordt het gewoon weer weggehaald, zoals hier. Voortschrijdend inzicht…

stukje plein

Het “plein” bij het Raadhuisplein. Je kunt hier rechts naar de Meerweg. Dit is een van de plekken die voor de meeste verwarring zorgen voor met name fietsers en voetgangers. Hier kun je elke dag een fors aantal bijna-ongelukken zien gebeuren. Het is hier nu stil, maar ’s morgens wemelt het hier van de scholieren op de fiets.

plein

Nog een foto van het plein, om duidelijk te maken hoe rommelig het lijkt. Het vak links is het einde van de rijbaan. Linksboven eindigt de Meerweg, de punt is het einde van het fietspad en de boom staat op een vrij willekeurige plek. Ik ben ook benieuwd hoe dat gaat als het een keer glad wordt, met al die ribbels en oneffenheden. Rolstoelers hebben er nu overigens al de grootste moeite mee.

fietspaddetail

Een aardig detail van het fietspad dat dwars over het Raadhuisplein loopt. Dat is een licht verdiept fietspad dat van het voetgangersdeel werd afgescheiden door een fraai rond stoepsteentje. Toen een paar bejaarden bijna hun nek braken over dat subtiele stoepje is besloten het te vervangen door dit glooiïnkje. Je ziet het nog minder goed dan het stoeprandje, en ik vraag me af hoe de bejaarden het er met glad weer afbrengen.

einde meerweg

Tot zover een impressie van het nieuwe centrum van Haren. Het gemeentebestuur is apetrots, en het ziet er op sommige plekken, toegegeven, heel aardig uit. Toch beschouw ik het als een groot rampgebied. Ik hoop echt dat er geen ongelukken zullen plaatsvinden, maar ik hou elke dag mijn hart vast, omdat ik het elke dag minstens één keer bijna mis zie gaan.  

 

In maart hangen er ineens vaandels boven de rijbaan…