GroenLinks heeft in Haren geprotesteerd tegen het kettingzaagbeleid van de gemeente door op de boomstronken die door de gemeenteambtenaren nog niet weggehaald waren teksten te bevestigen als “Kappen met kappen!” en “Waarom ik?”. De reactie van de nieuwe wethouder in de raadsvergadering was frappant – ze was woest en had het over “stemmingmakerij“. Nu moet een nieuwe wethouder zich altijd even profileren, dus dit soort duidelijke uitspraken is wel prettig, omdat het zo nog duidelijker wordt dat de VVD, die in Haren heerst, geen enkel tegengeluid duldt, en zeker niet van een oppositiepartij.

Maar dat woord stemmingmakerij hadden we al eerder gehoord, toen ik hier begon te schrijven over het kettingzaagbeleid van de gemeente Haren. Toen was het het raadslid van D66, mevrouw Fenijn, die mij toebeet dat ik aan kwalijke stemmingmakerij deed als ik dat woord gebruikte. Daar voegde ze aan toe dat ik uiteraard in mijn macraméhoekje mocht roepen wat ik wilde, maar dat zij het een schande vond. Gênant? Een beetje, maar we zijn er al aan gewend dat D66 en de ChristenUnie (allebei eenmansfracties) in de raadszaal samen opereren als een soort derderangs cabaretduo. Ook in de laatste raadsvergadering zorgde mevrouw Fenijn voor een komische noot door eerst fel uit te halen tegen bouw- en verhuisplannen van de gemeente en vervolgens vóór te stemmen.

Mevrouw Boekel is in de Harener gemeenteraad de opvolger van wethouder Hoekstra, en ze heeft van hem al een paar typische trucs overgenomen. Voorbeeld – dreigen met nog grotere rampen als de door haar voorgestelde ramp niet door mag gaan. Huizenbouw in Haren-noord is bijvoorbeeld echt heus dringend noodzakelijk, anders komt er straks wellicht een snelweg op die plek. Demagogie durven we het nog net niet te noemen, maar het ruikt op zijn minst naar chantage.

Het grote probleem in de Harener politiek is eigenlijk dat de twee partijen die links van het midden staan niet met elkaar overweg kunnen. Ik begrijp dat niet goed, en vermoed dat het een kwestie is van mensen die elkaar persoonlijk niet echt liggen. Het gevolg is wel dat PvdA en GroenLinks elkaar vaak dwars zitten waar ze elkaar juist zouden moeten steunen. GroenLinks krijgt soms onverwacht steun uit CDA- of VVD-hoek, waar je eerder de PvdA zou verwachten. Het zou zeer nuttig zijn als de raadsleden van beide partijen eens een keer informeel met elkaar zouden gaan eten, denk ik.

Stemmen in Haren wordt vrij eenvoudig straks. Heel veel keus hebben we niet, en GroenLinks is eigenlijk de enige partij die zich een beetje bekommert om de zaken waar het echt om draait. De VVD heeft de afgelopen jaren laten zien dat ze een regelrechte ramp voor Haren zijn, dus die partij zou in een rechtvaardige wereld volkomen weggevaagd moeten worden. De kleintjes zullen, vrezen we, ook in de toekomst wel voor de komische noot blijven zorgen. En het CDA… Ach, het CDA. Tja. En de Partij van de Arbeid moet eerst aan tafel met GroenLinks.

(3 februari 2006)