De Harener VVD-wethouder Berend Hoekstra is het levende bewijs dat je in de politiek met een bepaald soort boerenslimheid nog een aardig eind kunt komen. Hoekstra is niet op enige vorm van intelligentie te betrappen, maar manipuleren en “regelen” kan hij als de beste. Hij is niet alleen wethouder van de gemeente Haren, hij is onder meer ook voorzitter van het bestuur van HSVB, de Harener basketballclub. Binnen die club heeft hij al laten zien dat manipuleren hem aardig in het bloed zit, want omdat zijn zoon absoluut trainer moest worden werd een andere trainer, die wél uitblonk door kwaliteit, op vernuftige wijze weggemanoeuvreerd. Als je op een beetje redelijk niveau wil basketballen zul je nu naar Eelde of Groningen moeten uitwijken. Nu is deze trainer uiteraard geheel uit vrije wil opgestapt, en krijg je geen vinger achter het achterliggende verhaal, maar iedereen weet dat het allemaal niet even fris verlopen is.

De zoon van Hoekstra, een beetje sukkelige jongen die toch ook wat moest worden, is door pa Hoekstra opgezadeld met een vlaaienwinkel in het centrum van Haren. Deze poging om de jongen op te stoten in de vaart der volkeren verloopt niet echt voorspoedig, dus bedacht pa iets moois, ongetwijfeld onder het mom van “een sponsoractie” – alle leden van HSVB moeten deze dagen langs de deuren om zogenaamde traktatiebonnen te verkopen. Het werkt als volgt: een traktatiebon kost drie euro waarvan één euro naar de basketballclub gaat. Die andere twee euro gaan naar zoon Hoekstra en zijn vlaaienwinkel, waar je dan een punt vlaai en een kop koffie krijgt. Ongetwijfeld in de hoop wat meer klandizie te genereren.

Als je positief gestemd bent zou je het belangenverstrengeling kunnen noemen. Dat het niet deugt lijkt me meer dan duidelijk. Het gaat misschien wat ver om meneer Hoekstra de Raspoetin van Haren te noemen, maar ik vind dat dit soort acties absoluut niet door de beugel kan, en mijn zoon, die bij HSVB basketballt mag van mij dan ook absoluut geen enkele traktatiebon aan de man brengen, ook al heeft hij van zijn trainer opdracht gekregen er minstens vijf te verkopen. Met een sponsorloop of een lotenactie heb ik geen moeite, maar als een sportclub gebruikt wordt om bepaalde individuen er beter van te laten worden is er een grens bereikt.
De kreet “Limburgia steunt HSVB” kan beter omgedraaid worden: “HSVB steunt Limburgia”…

traktatiebonnenactie