duim en vingers transformeren - de tussenstappen van een vingerfilmpje
Je ziet hier alle tekeningen die verwerkt zitten in het filmpje Vingerdoekjes. Hier kun je alle tekeningen die in dat filmpje verwerkt zitten nog eens op je gemak bekijken, kun je constateren dat het hele filmpje uit slechts tien plaatjes bestaat, en kun je ook het hele veranderingsproces volgen. Omdat ik naar een filmpje toe zit te werken gaat dat anders dan bij het maken van een schilderij, maar je krijgt toch wel een klein beetje een indruk van het scheppingsproces.
Vingerfilmpjes zijn kleine GIF-bestanden waarin een aantal tekeningen achter elkaar zijn geplaatst die vervolgens als filmpje, meestal in een steeds doordraaiende “loop” worden getoond.
Het eerste beeld van die zogenaamde vingerfilmpjes bestaat uit wat ik zelf wel “bijvangst” noem. Het gaat om mijn eigen vingers die ik regelmatig per ongeluk scan als ik op mijn A3-scanner een boekpagina scan die ik plat wil houden. De gescande vingers zien er vaak opmerkelijk uit, dus het beeld is interessant genoeg voor mij om er als kunstenaar mee aan de slag te gaan.
Het elektronische tekenbordje met penseel zorgt ervoor dat ik die gescande vinger of vingers binnen de kortste keren kan transformeren tot een abstract schilderijtje. Voor mijzelf is het tussenproces daarbij verreweg het interessantste, want elke keer weer bieden zich andere mogelijkheden aan, en waar je uiteindelijk uitkomt is altijd weer een verrassing.
Bij de filmpjes sta je altijd even stil bij het eerste plaatje en bij het eindresultaat, voordat je weer terugkeert naar het eerste plaatje, en de tussenstappen vliegen zo snel langs dat je die eigenlijk niet goed ziet.
De galerie werkt zo:
Je klikt op een van de plaatjes, dat verschijnt dan groot in beeld. Vervolgens kun je op je mobiele telefoon naar rechts of links vegen of als je voor een groot beeldscherm zit op de pijltjes links of rechts klikken.